Florida, een staat in de Verenigde Staten, is een stap dichterbij een verbod op races met greyhounds (hazewindhonden). Recentelijk kreeg een voorstel om de races te verbieden unaniem goedkeuring van een grondwettelijke commissie. Hiermee wordt een definitieve stemming in november 2018 waarschijnlijk. De verwachting is dat de races dan verboden zullen worden. 

greyhounds
Einde races greyhounds Florida stap dichterbij  | Foto: Jim’s Photos1 Flickr via Compfight cc

Ondervoeding
Voorstanders van het voorstel hebben meerdere argumenten ingebracht in de discussie zoals de vele verwondingen en sterfgevallen onder greyhounds die ingezet worden bij hondenrennen, die deel uitmaken van de gokindustrie. In Florida zijn meer dan 400 hazewindhonden gestorven sinds metingen in 2013 begonnen. De staatwetgeving vereist niet dat het aantal sterfgevallen onder de honden wordt bijgehouden. Dierenactivisten zijn ervan overtuigd dat ondervoeding en een ontoereikende behandeling van verwondingen redenen zijn voor die sterfgevallen. Een ander probleem is het drogeren van hazewindhonden. Eerder dit jaar werden 22 greyhounds in Florida positief getest op cocaïne.

De hondenracesector geeft aan dat geen enkele van de 8.000 windhonden die voor races gebruikt worden zijn mishandeld. Ook zouden er zeker 3.000 banen verloren gaan bij het verbod op de races. Hoewel het slecht gaat met de sector brengen de races jaarlijks toch nog zo’n 80 miljoen dollars op.

Het voorstel gaat eerst naar andere commissies. Als het uiteindelijk goedgekeurd wordt, zoals de verwachting is, zal het verbod ingaan op 31 december 2019.

Leed hazewindhonden
De Verenigde Staten is niet het enige land ter wereld waar windhonden voor hun snelheid worden gebruikt bij activiteiten om mensen te vermaken en/of om geld te verdienen. Ierland, China en Australië zijn landen waar ze voor hondenrennen gebruikt worden. In Spanje worden ze voor de jacht gebruikt (galgo’s). Galgo’s en greyhounds zijn zeer zachtaardige, gevoelige, rustige en vriendelijke honden. De windhonden die worden gebruikt voor hondenraces of de jacht worden speciaal gefokt. Na hun leven als renhond of jachthond worden de dieren vaak afgedankt of afgemaakt. Dit gebeurt in veel landen.

galgo's
Geredde galgo bij opvang Las Nieves, Spanje

Ook in Nederland worden windhonden misbruikt, een vrij onbekende en illegale activiteit. Wilma van der Wel, voorzitter van de Nederlandse Stichting DutchGalgoLobby legt uit hoe dit zit:

“Windhonden worden in verschillende landen op verschillende manieren gebruikt. In Amerika voor de renbanen, in Spanje voor de hazenjacht en in Nederland voor het stropen op diverse soorten wild. In de schaarse Nederlandse natuurgebieden wordt, hoofdzakelijk door ‘kampers’ (woonwagenbewoners) illegaal gestroopt met windhonden. De dieren worden met lichtbakken of autolampen verblind waarna de windhonden worden ingezet. Vaak wordt het wild gedood maar niet zelden worden dermate ernstige verwondingen toegebracht dat een dier een pijnlijke dood sterft. Het illegaal verkregen vlees wordt soms aangeboden aan restaurants. De stropers worden ook vaak in verband gebracht met illegale drugshandel en –laboratoria. Voor de Nederlandse politie is het erg moeilijk om ze op heterdaad te betrappen. De stichting DutchGalgoLobby heeft, samen met de Nederlandse Vereniging voor Asiel Windhonden (NVAW), een uitgebreid rapport gemaakt over de praktijken. Dit rapport werd aangeboden aan de Nederlandse politici en heeft geleid tot kamervragen en een schriftelijke reactie van Staatssecretaris Dijksma. Bij het eerstvolgende Algemeen Overleg Jacht wil de PvdD het rapport weer ter sprake brengen.”

Het is te hopen dat de stappen die in Florida gemaakt worden andere landen zullen inspireren om actie te ondernemen tegen het leed van hazewindhonden die voortkomen uit verschillende activiteiten met deze dieren: races, jacht en stroperij. Het leed van deze dieren is wijdverspreid en steeds meer activisten en organisaties brengen dit aan het licht en starten initiatieven voor een verbod, vaak in samenwerking met politici. Hopelijk zal het Congres van Florida de races met hazewindhonden snel verbieden.

Bronnen: DutchGalgoLobby, Brandenton ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer