Help dieren de winter door, want er komen koude dagen aan waarbij het kwik zowel ’s nachts als overdag onder nul blijft. In de winter hebben veel dieren wat extra aandacht nodig om buiten in de vrieskou te kunnen zijn. Wij hebben de beste tips voor je op een rij gezet voor de extra zorg die huisdieren, wilde dieren en andere gehouden dieren komende dagen nodig hebben.

help dieren de winter door
Kleine honden koelen sneller af dan grote | Foto: publiek domein

Help dieren de winter door: huisdieren

Ook in de winter moeten huisdieren gewoon naar buiten kunnen, maar je moet wel letten op de weersomstandigheden, zoals een koude snijdende wind, die sneller bevriezing kan veroorzaken van uitstekende lichaamsdelen als oren.

Honden

Bij extreme kou hebben vooral de pootjes van de hond extreme bescherming nodig. De voetzooltjes zijn bij vrieskou minder veerkrachtig. Smeer ze in met speciale teer, verkrijgbaar bij de dierenarts, zodat wondjes worden gedicht en de zooltjes verharden. Ook pekel door het strooizout is niet goed voor de hondenpoten. Smeer de pootjes goed in ter bescherming. Pas op dat ze geen zout oplikken.

Honden kunnen zelf niet beoordelen of het ijs sterk genoeg is. Let dus goed op of de hond wel het ijs op kan. Honden kunnen blessures oplopen doordat ze uitglijden op het ijs. Veel honden zijn gek op de sneeuw, maar laat ze geen sneeuw eten omdat dit maagklachten kan veroorzaken. Houd de honden tijdens een wandeling goed in beweging, zodat ze niet te veel afkoelen.
.

Overwintertips voor dieren: honden en katten

.
Katten

Katten hebben een hekel aan de kou. Zorg dat het kattenluikje werkt, zodat de kat naar binnen kan. Als de kat buiten slaapt zoeken ze een warme slaapplek op, bijvoorbeeld de motorkap van de auto. Klop op de motorkap voordat u de auto start, zodat de kat tijd heeft om te vertrekken.

Mochten er zwerfkatten in de buurt zijn gun ze dan een veilige plek, waar ze droog blijven en beschutting vinden.
.

Dierenvriend maakt van koelboxen schuilhuisjes voor zwerfkatten (video)

.
Konijnen

Konijnen en knaagdieren kunnen niet goed tegen tocht en grote temperatuurverschillen, daarom is een goede standplaats voor het hok erg belangrijk. Zet het hok nooit ineens van een koude naar een warme ruimte of andersom. Zet het ook niet te dichtbij een hittebron. Zorg ervoor dat er geen tocht het hok in kan blazen, het nachthok moet water- en tochtdicht zijn. Zorg dat er extra stro in het hok ligt zodat het konijn er lekker in kan nestelen. Geef konijnen extra groenvoer en ververs het water regelmatig, zodat het niet kan bevriezen.

Cavia’s

Cavia’s zitten liever binnen dan buiten, maar mocht u de cavia buiten houden let er dan op dat het hok water- en tochtdicht is. Zorg dat er een dikke bodembedekking in het hok is en meerdere cavia’s bij elkaar zitten, zodat ze elkaar warm kunnen houden.
.

Overwintertips voor dieren: knaagdieren, konijnen en egels

Help dieren de winter door: weidedieren

Dieren die gewend zijn om buiten te leven kunnen doorgaans goed tegen de vorst. Zorg dat ze voldoende kwaliteitsvoer en water hebben. Water kan bevriezen dus zal meermalen per dag ververst moeten worden. In de winter dien je ze te helpen door te zorgen voor extra beschutting tegen vorst, wind en neerslag, zodat ze gegarandeerd een droge ligplek hebben. Dit is verplicht; weidedieren hebben bij wet recht op beschutting tegen extreme weersomstandigheden, het hele jaar rond.

help dieren de winter door
Paarden met deken in de sneeuw | Foto: publiek domein

Paarden en pony’s

Paarden ontwikkelen een wintervacht en kunnen goed tegen de kou. Geschoren paarden hebben al snel een deken nodig, ook als het niet vriest. Zorg voor voldoende ruwvoer en vers water. Door te veel borstelen kan de bescherming van de wintervacht afnemen.

Schapen

Schapen hebben in de winter vanzelfsprekend goed voer nodig. En ook al drinken ze minder water in de winter, ze kunnen niet zonder.

Geiten

Zorg zoals altijd voor vers water en geef de geiten extra hooi als voedsel.

Kippen

Ook kippen moeten ruim voldoende voedsel hebben en vers water. Daarnaast zijn de kammen en lellen gevoelig voor bevriezing, dus zorg bij vrieskou dat de kippen binnen kunnen zitten.

Andere gehouden dieren

Struisvogels en emoes kunnen niet tegen ons klimaat en hebben minimaal een afdak nodig tegen de regen. Andere ‘hobbydieren’, zoals lama’s en alpaca’s, hebben een droge ligplaats nodig. Ook zij hebben bij wet recht op beschutting tegen het weer.
.

Overwintertips voor dieren: weidedieren

Vijverdieren

Haal de bladeren uit de vijver, deze verzuren het water. Hak het ijs niet kapot en gooi geen kokend water op het ijs, omdat u dan de dieren kunt bezeren. Plaats een loopplankje, zodat dieren die in het water vallen er weer uit kunnen klimmen.
.

Overwintertips voor dieren: amfibieën in de vijver

Help dieren de winter door: wilde dieren

Door een paar simpele aanpassingen in de tuin kun je veel dieren helpen die worden geconfronteerd met verminderde voedselvoorraden en bevroren waterbronnen.

In de tuin kun je nestkasten plaatsen voor vogels, vlinders, bijen, egels en vleermuizen. In het oosten van Nederland kun je ook nestkasten voor steenmarters plaatsen.

help dieren de winter door
(Pimpel)mezen slapen ook in de winter in nestkasten | Foto: Publiek domein

Vijvers kun je voorzien van loopplankjes om verdrinken van onder andere egels te voorkomen. Zorg voor takkenwalletjes en rommelhoekjes. Ruim afgestorven planten en bladmateriaal niet op, dit kan beschutting geven. Haal afgevallen blad wel uit het water, omdat dit het water verzuurt. Verspreid het snoeien van struiken over de jaren, zodat er beschutting blijft bestaan. IJs kan voorzichtig gebroken worden om dieren toegang te geven tot het water, maar schaaf het liever af om te voorkomen dat dieren onder het ijs gewond raken.

Vogels

Geef tijdens de vorstperiode niet meer voedsel aan dan nodig. Voedsel dat blijft liggen kan beschimmelen, ongewenste dieren aantrekken en er kunnen ziektekiemen ontstaan.
.

Overwintertips voor dieren: binnen- en buitenvogels

.
Zorg voor schone voederplaatsen die onbereikbaar zijn voor natuurlijke vijanden. Geef vogels geen voeding waarin zout in verwerkt, dit veroorzaakt uitdroging. Ook margarine mag niet worden gegeven, dit werkt laxerend.

Probeer vogels nooit los te trekken als ze zijn vastgevroren. Plaats een warme pan water op het ijs rondom de poten om het ijs te smelten. Voorkom vastgevroren vogels door een strolaag rond wakken aan te brengen. Zo hoeven ze niet op het ijs te staan met risico van vastvriezen.

Recept voor vetbollen

Je kunt vetbollen eenvoudig zelf maken. Vermeng diverse zaden met gesmolten plantaardig frituurvet of kokosvet, zolang het maar vrij is van palmolie. Laat het stollen en stop het in een vetbolhouder van gaas, knoop het dicht en hang het buiten op. Voor meer informatie over vogels in de winter kun je kijken op de website van de Vogelbescherming.

Help dieren de winter door
Help dieren de winter door | Foto: publiek domein

Egels

Soms kun je in de winter jongvolwassen of zieke egels tegen komen. Neem contact op met de lokale afdeling van de Dierenbescherming of bel met de dierenambulance voor informatie over een opvangadres. Laat gezonde egels met rust. Geef alleen zwakke dieren extra voeding. Geef nooit melk, hooguit catmilk of ijsschaafsel (als het vriest) op een lage schaal. Ook een blikje katten- of speciaal egelvoer wordt gewaardeerd.
..

Maak je tuin lenteklaar voor egels

.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl