Zodra de eerste nachtvorst en hagelbuien ons land teisteren in de winter, wordt het tijd om extra goed voor de dieren om ons heen te zorgen. Of ze nu in je tuin wonen, of bij je in huis: we hebben de beste overwintertips voor je op een rij gezet. Deel 1: honden en katten.

overwintertips
Overwintertips voor dieren: honden en katten | Foto credit: 3,000,000+ views Thank You! via photopin cc

Naar buiten mag
In de winterkou kan je viervoetige vriend prima naar buiten voor een uitlaatronde, als je je hond of kat maar extra in de gaten houdt. Je hond blijft warm door lekker te bewegen, maar sneeuw eten is niet goed voor zijn maag en darmen. Laat hem ook niet op ijs lopen, want hij weet niet of het dik genoeg is. En als hij uitglijdt, kan hij een lelijke blessure oplopen.

Katten bepalen zelf meestal of ze naar buiten óf juist naar binnen willen, dus sluit het kattenluik niet af. En let op als je met de auto op pad gaat! Katten zoeken de warmte op onder de motorkap van een auto of in een garage.

sneeuw
Foto: CaptPiper via photopin cc

Vrieskou is risico
Woon je groot en verblijven je honden en/of katten geregeld buiten op je terrein, dan zijn ze extra vatbaar voor de kou. Check de buitenthermometer regelmatig op (nacht)vorst en hou ze binnen als het buiten te koud wordt. Het risico op overlijden is groot! Ze kunnen onderkoeld raken en in het ergste geval bevriezen delen van hun lijf. Denk ook aan de drinkbak: hun tong blijft plakken aan bevroren metaal of ze drogen uit omdat het water is bevroren. Is het extreem koud, smeer dan de voetzolen van je hond in met vaseline of teer (te krijgen bij de dierenarts). Wondjes gaan dicht en de zolen worden hard.

Tijdens de feestdagen
Je staat er misschien niet bij stil, maar ook binnenshuis ligt er gevaar op de loer. Chocolade is heel slecht voor honden en katten, en pas op dat ze geen oliebol van tafel grissen: ze worden ziek van druiven, krenten en rozijnen. Denk ook aan die feestelijke rode kerstroos en amaryllis: die zijn giftig en soms zelfs dodelijk voor honden.

Bronnen: Stichting DierenlotPETAMetroDierenbescherming ©AnimalsToday.nl Anne Douqué