Op 24 november jl. schoot circuseigenaar Eric Bormann (Cirque Bormann Moreno) zijn tijger Mevy dood in Parijs nadat ze uit haar kooi was ontsnapt. Naar aanleiding van dit afschuwelijke voorval eisen Franse dierenwelzijnsorganisaties nu dat circusdieren voorgoed worden verboden in het land. De sociale netwerksite Care2.com is een petitie gestart om deze eis te ondersteunen.

circustijger
Petitie tegen circusdieren in Frankrijk na dood circustijger | Foto: derfelphotogen via Compfight cc

De Franse minister voor milieu, Nicolas Hulot, kondigde een paar maanden geleden aan een denktank over dierenwelzijn op te willen richten. Het eerste punt op de agenda: het verbod op circusdieren. Maar over dat plan is nog niks bekend. De Brigitte Bardot Foundation, One Voice en zelfs de Franse Vogelbescherming zetten de Franse president Emmanuel Macron en minister Hulot nu onder druk om echt actie te ondernemen.

Frankrijk loopt achter
Christophe Marie, woordvoerder van de Brigitte Bardot Foundation, dringt er bij Macron en Hulot op aan dat Frankrijk zich voegt bij de 13 leden van de Europese Unie die al een verbod op circusdieren hebben ingesteld:

“We zien een kentering in de samenleving: het publiek stelt steeds meer vraagtekens bij de relatie tussen mens en dier. Frankrijk moet, net als andere Europese landen, actie ondernemen en dieren in circussen verbieden.”

Bijval
De Franse journalist en ex-partner van Brigitte Bardot, Allain Bougrain-Dubourg, uitte dezelfde eis bij de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo:

“Moeten we nog zo’n tragedie meemaken voordat er geen wilde dieren meer optreden in circussen?”

Philippe Goujon is de burgemeester van Parijs’ 15e arrondissement, waar het schietincident plaatsvond. Hij vroeg zich openlijk af hoe veilig circussen zijn en zei:

“Cirque Bormann-Moreno mag onder deze omstandigheden niet verdergaan.”

Wreed leven
Christophe Marie licht toe hoe ellendig het leven van een circusdier eruitziet. Hij noemt het ‘extreme gevangenschap’:

“Deze dieren hebben van nature veel ruimte nodig, en in de veel te krappe kooien krijgen ze die niet. Bovendien moeten ze dag in, dag uit, hetzelfde trucje doen. Daardoor ontwikkelen ze depressie en stereotiep gedrag. Tijgers lopen eindeloos rondjes door hun kooi, olifanten wiegen heen en weer.”

circustijger
Doodgeschoten circustijger | Foto: Brigitte Bardot Foundation

De slechte leefomstandigheden maakt hen bovendien tot een gevaar voor de mens. De dag na de dood van Mevy ontsnapte er in een Chinees circus een tijger tijdens een act. Het dier verwondde twee kinderen. Volgens plaatselijke media zou het dier geërgerd geraakt zijn door de show. Getuigen verklaarden dat de tijger agressief werd omdat zijn verzorger hem mishandelde. Hij ramde tegen de zijkant van de kooi, die het begaf.

Verdediging
Het gaat de Brigitte Bardot Foundation er niet om eigenaar Eric Bormann te veroordelen, aldus Christophe Marie. Hij realiseert zich dat Bormann en zijn tijger een ingewikkelde relatie gehad moeten hebben. Bormann heeft bovendien meerdere doodsbedreigingen ontvangen.

“Deze discussie is bedoeld om de publieke opinie over dieren in gevangenschap te veranderen. We moeten ernaar streven om wilde dieren te laten opgroeien in hun eigen habitat.”

Ter verdediging voert Bormann aan dat de kooi door kwaadwillenden was opengebroken en dat hij zich aan het veiligheidsprotocol hield. Om te voorkomen dat er voorbijgangers gewond zouden raken koos hij voor kogels in plaats van verdovingspijlen, omdat het te lang zou duren voordat de verdoving zou intreden:

“Dit doet verschrikkelijk pijn. We hebben een familielid verloren.”

Mevy was geboren en getogen in Cirque Bormann Moreno. Het circus heeft overigens nog zeven tijgers, paarden, kamelen, lama’s en een zebra in huis.

Teken de petitie hier.

Bronnen: Care2.com / The Local ©AnimalsToday.nl Anne Douqué