Petitie tegen circusdieren in Frankrijk na dood circustijger

Op 24 november jl. schoot circuseigenaar Eric Bormann (Cirque Bormann Moreno) zijn tijger Mevy dood in Parijs nadat ze uit haar kooi was ontsnapt. Naar aanleiding van dit afschuwelijke voorval eisen Franse dierenwelzijnsorganisaties nu dat circusdieren voorgoed worden verboden in het land. De sociale netwerksite Care2.com is een petitie gestart om deze eis te ondersteunen.

circustijger

Petitie tegen circusdieren in Frankrijk na dood circustijger | Foto: derfelphotogen via Compfight cc

De Franse minister voor milieu, Nicolas Hulot, kondigde een paar maanden geleden aan een denktank over dierenwelzijn op te willen richten. Het eerste punt op de agenda: het verbod op circusdieren. Maar over dat plan is nog niks bekend. De Brigitte Bardot Foundation, One Voice en zelfs de Franse Vogelbescherming zetten de Franse president Emmanuel Macron en minister Hulot nu onder druk om echt actie te ondernemen.

Frankrijk loopt achter
Christophe Marie, woordvoerder van de Brigitte Bardot Foundation, dringt er bij Macron en Hulot op aan dat Frankrijk zich voegt bij de 13 leden van de Europese Unie die al een verbod op circusdieren hebben ingesteld:

“We zien een kentering in de samenleving: het publiek stelt steeds meer vraagtekens bij de relatie tussen mens en dier. Frankrijk moet, net als andere Europese landen, actie ondernemen en dieren in circussen verbieden.”

Bijval
De Franse journalist en ex-partner van Brigitte Bardot, Allain Bougrain-Dubourg, uitte dezelfde eis bij de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo:

“Moeten we nog zo’n tragedie meemaken voordat er geen wilde dieren meer optreden in circussen?”

Philippe Goujon is de burgemeester van Parijs’ 15e arrondissement, waar het schietincident plaatsvond. Hij vroeg zich openlijk af hoe veilig circussen zijn en zei:

“Cirque Bormann-Moreno mag onder deze omstandigheden niet verdergaan.”

Wreed leven
Christophe Marie licht toe hoe ellendig het leven van een circusdier eruitziet. Hij noemt het ‘extreme gevangenschap’:

“Deze dieren hebben van nature veel ruimte nodig, en in de veel te krappe kooien krijgen ze die niet. Bovendien moeten ze dag in, dag uit, hetzelfde trucje doen. Daardoor ontwikkelen ze depressie en stereotiep gedrag. Tijgers lopen eindeloos rondjes door hun kooi, olifanten wiegen heen en weer.”

circustijger

Doodgeschoten circustijger | Foto: Brigitte Bardot Foundation

De slechte leefomstandigheden maakt hen bovendien tot een gevaar voor de mens. De dag na de dood van Mevy ontsnapte er in een Chinees circus een tijger tijdens een act. Het dier verwondde twee kinderen. Volgens plaatselijke media zou het dier geërgerd geraakt zijn door de show. Getuigen verklaarden dat de tijger agressief werd omdat zijn verzorger hem mishandelde. Hij ramde tegen de zijkant van de kooi, die het begaf.

Verdediging
Het gaat de Brigitte Bardot Foundation er niet om eigenaar Eric Bormann te veroordelen, aldus Christophe Marie. Hij realiseert zich dat Bormann en zijn tijger een ingewikkelde relatie gehad moeten hebben. Bormann heeft bovendien meerdere doodsbedreigingen ontvangen.

“Deze discussie is bedoeld om de publieke opinie over dieren in gevangenschap te veranderen. We moeten ernaar streven om wilde dieren te laten opgroeien in hun eigen habitat.”

Ter verdediging voert Bormann aan dat de kooi door kwaadwillenden was opengebroken en dat hij zich aan het veiligheidsprotocol hield. Om te voorkomen dat er voorbijgangers gewond zouden raken koos hij voor kogels in plaats van verdovingspijlen, omdat het te lang zou duren voordat de verdoving zou intreden:

“Dit doet verschrikkelijk pijn. We hebben een familielid verloren.”

Mevy was geboren en getogen in Cirque Bormann Moreno. Het circus heeft overigens nog zeven tijgers, paarden, kamelen, lama’s en een zebra in huis.

Teken de petitie hier.

Bronnen: Care2.com / The Local ©AnimalsToday.nl Anne Douqué

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Monique Valentijn zegt:

  Dieren zijn geen slaven van de mens, maar mede aardbewoners die ook recht hebben op een vrij leven met natuurlijk gedrag. Een dier verdient het niet om afgetuigd te worden voor een kunstje. Set them free!!

 2. Wat de tussenstand betreft: je kunt gelukkig wel merken dat er heel veel mensen zijn die het hart op de juiste plaatst hebben zitten! Ik bedoel: nu al heeft de petitie bijna 50.000 ondertekeningen!! Nou, als de regering van Frankrijk hier niks mee hoeft te doen, dan weet ik het ook niet meer….

 3. PRISCILLA VAN hemert zegt:

  Stop de dierenleed. Stop verschrikkelijke gedrag van de mens

 4. Sf de jong zegt:

  En heb je weleens aan dat gesleep van hot naar her gedacht over allerlei wegen. Voor dieren niet ideaal…..

 5. tom rooze zegt:

  Zogenaamde wilde dieren horen niet in een circus amen en uit !.

 6. helena Scholte zegt:

  dit moet stoppen

 7. Het is gewoon verschrikkelijk!!! Die dieren worden uitgebuit voor de mens z’n vermaak (en die figuren die op zo’n circus afkomen, weten vaak ook niet beter! Die denken vaak dat die dieren goed verzorgd worden enzo… Maar een wild dier van die kunstjes laten doen en overal naartoe laten reizen, is per definitie niet diervriendelijk! En dan ontsnapt er een, en dan wordt-ie nog afgemaakt ook!! Het moet dus gewoon zo snel mogelijk afgelopen zijn met die idioterie!!!

 8. Deze middeleeuwse praktijken moeten meteen stoppen. Wilde dieren opsluiten in kooien is misdadig.
  STOP HIERMEE !!!!

 9. Gelukkig zijn er steeds meer landen en staten die wilde dieren in circussen verbieden.
  Frankrijk moet ook snel volgen.
  Nu alle niet wilde dieren nog redden van deze bizarre vorm van “vermaak”.