Meestal hoor je, ruik je én zie je dieren. Wel zo handig als je van hun aanwezigheid wilt genieten of juist een botsing probeert te vermijden. Bij deze willekeurige verzameling dieren is het anders: ze zijn onzichtbaar, doorschijnend, transparant of doorzichtig. Hoe je het ook noemt, het ziet er spectaculair uit. Geniet van deze wondertjes der natuur!

doorzichtige dieren
Je ziet ze (bijna) niet maar ze bestaan wel: doorzichtige dieren | Foto: Pixabay

De glasaal

De glasaal is een jonge paling. Het is een tussenfase van de larve naar de paling, en in deze periode heeft de aal nog geen tanden of huidskleur. Het aaltje drijft rond en wordt langzaamaan aangetrokken tot zoet water, maar is voor zijn voortbeweging vooral afhankelijk van de getijden en stroming. Een kwetsbare periode dus, waarin helaas vele van hen eindigen in de kookpot. Vooral in mediterrane landen is de glasaal populair als delicatesse, hetgeen er mede toe heeft geleid dat de palingstand uiterst kwetsbaar is. Pogingen om glasaal te kweken en uit te zetten bieden vooralsnog geen soelaas.

De grasvleugelvlinder

Deze vlinder wordt internationaal Greta Oto genoemd, en komt voor in de regenwouden van Mexico tot Panama. De vlinder heeft doorzichtige vleugels omdat de schubjes die kleur geven bij deze soort grotendeels ontbreken. Ondanks de zwarte en donkere randen, die de vleugels steun geven, is de vlinder dus nauwelijks te zien, vooral tijdens de vlucht. De rupsen van deze vlinder zijn niet populair als voedsel voor vogels en andere dieren, en dat heeft te maken met hun keuze voor de nachtschadefamilie als waardplant. Ze zijn giftig!

De ribkwal of kamkwal

Nauwelijks verwant aan de kwal, heeft dit diertje toch twee toepasselijke namen. Zijn lichaam wordt immers door acht gekamde ribben gevormd. De kammen bestaan uit trilhaartjes die hij gebruikt om zich mee voort te bewegen, zwemmen is nu eenmaal niet zijn grootste talent. De meeste ribkwallen zijn een paar centimeter groot, maar er bestaan exemplaren van wel twee meter. Een ander leuk weetje is dat ze hermafrodiet zijn, ze planten zich seksueel voort door kruisbestuiving óf zelfbevruchting. Ribkwallen kun je over de hele wereld tegenkomen, in allerlei gedaanten. In Europa kennen we vooral de zeedruif.

De glaskikker

Hij werd pas in 2017 ontdekt, deze glaskikker. Op het eerste gezicht ziet de kikker er vrij normaal uit met een groene gladde huid. Kijk je aan de onderkant, dan toont hij zij opvallendste kenmerk: hij heeft een doorzichtige buik! Een stukje transparante huid waar je doorheen kunt kijken, en ziet hoe zijn hart klopt. Je moet wel heel goed kijken want de kikker is maar twee centimeter groot. Leuk weetje is dat bij deze kikkersoort de mannetjes voor de eitjes zorgen. Overigens heeft de kikker nog geen Nederlandse naam, zijn ware naam is Hyalinobatrachium yaku.

https://twitter.com/Naturanotitia/status/1562135153622896643

De gouden schildpadkever

Dit hele kleine diertje, slechts 8 millimeter groot, kent een wel heel bijzondere techniek. Hij maakt gebruik van een doorzichtige huls om zijn lichaam om op ongemakkelijke momenten van kleur te verschieten. Van een (metallic) gouden schildpadkever wordt hij dan een rode. Onderzoekers hebben ontdekt dat hij dit doet door met vochtregulatie de lichtreflectie op verschillende lagen in zijn huid te manipuleren. Een techniek die mensen heel graag van hem zouden leren!

Bron:

©AnimalsToday.nl Laura Lancée