Zeven Aziatische zwarte beren zijn dinsdag bevrijd uit berengalboerderijen in Vietnam. Dankzij de inzet van dierenhulporganisatie Animals Asia komt hiermee een einde aan hun jarenlange lijdensweg.

galberen
Binnenkort zullen de zeven beren net zo heerlijk kunnen relaxen als deze beer in het Vietnam Bear Rescue Centre | ©Animals Asia

De beren komen van twee locaties in de provincie Quang Ninh en zullen voortaan hun leven doorbrengen in het Vietnam Bear Rescue Centre van Animals Asia, waar al 132 geredde beren wonen. Het opvangcentrum is gelegen in het nationale park Tam Dao.

In juni bevrijdde de organisatie ook 13 beren en enkele weken geleden een beer waarvan de eigenaar eerder niet meewerkte.

Tuan Bendixsen, directeur van de Vietnamese vestiging:

“Tijdens de reddingsactie in juni raakten onze medewerkers enorm aangedaan door de omstandigheden op de eerste boerderij waar we kwamen. Er waren acht kooien met beren. Sommige dieren verkeerden in een vreselijke conditie. Ze waren ondervoed, te mager, hadden gebroken nagels en hun voetkussens waren gescheurd en droog doordat ze opgesloten zaten en zich niet konden bewegen. De eigenaar liet ons maar twee beren meenemen, duidelijk de twee dieren die er het slechtst aan toe waren. Het was zwaar om de andere zes beren achter te moeten laten, maar nu kunnen we ze eindelijk alsnog ophalen. Voortaan zien ze geen roestige ijzeren tralies meer, ze gaan een nieuw leven tegemoet.”

De zevende beer komt van een andere boerderij in dezelfde provincie, waar weinig over bekend is. Deze eigenaar weigerde tot voor kort zijn beer over te dragen.

Nog negen beren worden vastgehouden op berengalboerderijen in Quang Ninh. Animals Asia is ervan overtuigd dat ook deze snel kunnen worden gered. De premier heeft namelijk in maart verklaard dat elke beer die in Quang Ninh in gevangenschap wordt gehouden, moet worden overgedragen aan het Vietnam Bear Rescue Centre, met september als deadline. Sinds de aankondiging zijn 17 beren in deze provincie gered.

Jill Robinson, oprichter en CEO van Animals Asia is opgetogen:

“Weer zeven prachtige beren laten jaren van wreedheid achter zich en kunnen uitzien naar een nieuw leven waarin ze zich weer als beer mogen gedragen. Ze kunnen op zoek naar voedsel en zelf besluiten of ze een dutje doen op het gras of zich uitstrekken en gaan spelen. Hiervoor hebben ze voortaan alle ruimte.”

Berengal wordt gebruikt in traditionele Aziatische medicijnen. Hiervoor worden beren hun leven lang in kleine kooien gehouden, terwijl hun gal op zeer pijnlijke wijze wordt afgetapt. Het leed dat deze dieren wordt aangedaan is onbeschrijflijk. Animals Asia heeft al meer dan 550 beren gered van de berengalindustrie in China en Vietnam. Helaas is deze gruwelijke vorm van dierenmisbruik in China nog legaal, meer dan 10.000 beren zitten in het land opgesloten. Uit een enquête van Animals Asia uit 2011 blijkt echter 87% van de Chinezen tegen het verkrijgen van berengal te zijn. In Vietnam is de industrie illegaal, maar werd de wet nauwelijks gehandhaafd. Dit is eindelijk veranderd. Animals Asia en de Vietnam Traditional Medicine Association hebben toegezegd er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat er in 2020 geen beren meer voor hun gal worden gehouden in Vietnam.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde