EU lapt eigen regels om vee te beschermen aan haar laars

Vanuit Europa worden duizenden piepjonge kalfjes getransporteerd naar Israël en Gaza. De transporten vanuit Litouwen, Roemenië en Hongarije zijn soms wel 4000 kilometer lang en gaan over land en zee. Tijdens de reizen lijden de dieren vreselijk en eenmaal aangekomen in Israël of oorlogsgebied Gaza worden ze vaak op brute wijze onverdoofd geslacht.

kalfjes
Dit kalfje wacht een lange lijdensweg | Foto: screenshot video CIWF

Dit blijkt uit nieuwe beelden die Compassion in World Farming (CIWF) Nederland heeft gepubliceerd. De beelden onthullen onder andere gebrek aan rustpauzes, water en voer, ongeschikte vrachtwagens, transport van te zieke en zwakke dieren, fysiek geweld (o.a. stokslagen), afwezigheid van medische zorg en brute, onverdoofde slacht. Uit het onderzoek blijkt dat de Europese regels voor het welzijn van dieren tijdens transport op grote schaal worden overtreden en dat daartegen geen vervolging wordt ingesteld. Nog onlangs bepaalde het Europees Hof van Justitie in Luxemburg echter dat deze regels ook buiten de EU van kracht zijn. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland:

“De slechte handhaving van de EU regels is ronduit teleurstellend. Wij gaan door met campagne voeren tot er een einde komt aan verre veetransporten en alle landen humane slachtmethodes hanteren.”

Zorg niet rendabel
De kalfjes die op transport worden gesteld, zijn soms slechts enkele weken oud, en sommige zijn te zwak om te worden vervoerd. De onderzoekers constateerden dat vele onderweg sterven door uitputting, gebrek aan water en voer en door ziekte. Tijdens de reis is er geen medische zorg; de kalveren lijken te weinig waarde te hebben om medische zorg ‘rendabel’ te maken. Met name op zee is het lijden groot. Er bestaan geen officiële cijfers, maar eerder dit jaar werden er 32 dode dieren in een schip ontdekt. Regelmatig spoelen er dode dieren aan op de stranden van Israël, daar het overboord gooien van gestorven dieren gangbaar is.

Na deze lijdensweg worden de dieren veelal vervoerd naar slachthuizen in Israël en Gaza waar ze onverdoofd worden geslacht door middel van messteken: methodes die in de EU verboden zijn. Een CIWF onderzoeker:

“Terwijl ik kijk naar de kalfjes die worden uitgeladen na 5 dagen op zee, kan ik alleen maar denken aan het vreselijke einde dat ze nog te wachten staat: de brute behandeling en slacht in een slachthuis in Israël of Gaza.”

Iedereen die zich wil uitspreken tegen deze wrede praktijken, kan de petitie tekenen voor een Europees verbod op verre veetransporten.

Onthullend
Bekijk hieronder de onthullende film van CIWF, ingesproken door Downtown Abbey acteur Peter Egan (schokkende beelden):

Persbericht CIWF