EU dieren op transport naar gruwelijke slachtingen in Gaza

Compassion in World Farming presenteert schokkend onderzoek

Duizenden Europese runderen worden jaarlijks naar Gaza vervoerd om daar op gruwelijke wijze te worden geslacht, concludeert Compassion in World Farming (CIWF) uit onderzoek dat ze vandaag naar buiten brengt. In het door oorlog geteisterde Gaza worden de dieren bij volledig bewustzijn geslacht door middel van messteken in de nek. De beelden tonen dieren uit Hongarije en Roemenië. Onder andere is te zien hoe men de hand in een open wond van een stier steekt en er water in de wond en op de kop wordt gespoten, terwijl het dier nog leeft. De doodstrijd is minutenlang.

Gaza

© CIWF

Geert Laugs, directeur van CIWF Nederland:

“Het is onacceptabel dat EU-dieren naar oorlogsgebied worden gestuurd om op deze afschuwelijke manier geslacht te worden. Het is in strijd met de Europese wet die stelt dat de EU lidstaten zorg moeten dragen voor dierenwelzijn.”

Omdat de dieren buiten de EU niet door de Europese wet worden beschermd, roept de internationale dierenwelzijnsorganisatie de Europese Commissie op een einde te maken aan de export van levend vee naar landen buiten de EU.

Vanuit Israël komen de dieren na dagenlang transport via de grensovergang Kerem Shalom Gaza binnen. In de slachthuizen waar de dieren terechtkomen is niet alleen het dierenwelzijn in het geding, maar ook de hygiëne van het vlees is in gevaar, omdat de vloeren besmeurd zijn met bloed en uitwerpselen.

In de EU statistieken wordt geen melding gemaakt van de transporten naar Gaza (Bron: Eurostat) Maar volgens statistieken van de Israëlische overheid zijn er in de periode van januari-oktober 2014 in totaal 9.288 Hongaarse dieren, 14.817 Roemeense en 3.512 Litouwse dieren geslacht in Gaza. Ook is bekend dat Europese dieren naar Egypte, Libië en Syrië worden vervoerd om daar in soortgelijke vreselijke omstandigheden te worden geslacht. Eind vorig jaar voerde CIWF campagne tegen slachthuis Karantina in Beiroet, waarna dit door de Libanese overheid gesloten werd. CIWF richt haar pijlen nu op de Europese Commissie en vraagt om een einde aan alle export van levende dieren naar landen buiten de EU.

Ook Nederlandse dieren gaan op transport naar landen buiten de EU. Begin deze maand stonden 250 – voornamelijk zwangere – geiten dagenlang in veewagens vast aan de grens met Turkije door administratieve nalatigheid. Zij zijn in totaal 130 uur onderweg geweest. Binnen de huidige Europese regels mogen geiten, schapen en runderen 29 uur (met één uur pauze) vervoerd worden. Na een rustperiode van 24 uur mogen de dieren vervolgens opnieuw op transport. Er is geen grens gesteld aan de afstand waarover dieren vervoerd mogen worden en ook niet aan de duur van de transporten. CIWF pleit voor een maximale duur van 8 uur voor alle transporten.

Persbericht Compassion in World Farming (CIWF)

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Dirk Boet zegt:

  Volgens islamdeskundigen is alleen biologisch vlees halal. Veel moslims zijn hier echter niet van op de hoogte. Consumenten denken ten onrechte dat ze halal vlees kopen en eten.

  Lees meer
  Wat zeggen de islamitische geschriften over dieren
  Een respectvolle omgang met dieren is een belangrijk onderwerp in de Koran en dus in de islam. De Koran en andere islamitische geschriften melden in verschillende passages dat dieren beschermd moeten worden. Concreet betekent dit dat:

  1 het verboden is jonge dieren te scheiden van de moeder. Maar in Nederland worden vrijwel alle vleeskalveren direct na de geboorte bij de moeder weggehaald. En jonge vleeskippen zien hun moeder helemaal niet. Ze worden geboren op een lopende band.

  2 dieren alleen gedood mogen worden als er een noodzaak voor bestaat. In de (leg)kippenindustrie worden miljoenen haantjes gedood omdat ze geen eieren leggen én niet voldoende vlees opleveren. Dit gebeurt uit winstoogmerk en niet uit noodzaak.

  3 dieren volgens de islam niet opgesloten mogen worden, maar opsluiting is in de vee-industrie eerder regel dan uitzondering.

  Lees meer over de Islamitische visie op omgang met dieren in het volledige Dier&Recht rapport: ‘Vlees eten in de islamitische traditie’.

  English summary: ‘Eating meat in the Islamic tradition’

  Wat voor vlees mag wél?
  Alleen de manier waarop schapen en (in mindere mate) melkkoeien gehouden worden, is vanuit het islamitisch standpunt acceptabel. Schapen en koeien leven namelijk vaak buiten, waar ruimte is voor hun natuurlijke gedrag en behoeften. Ook biologisch vlees, dat wil zeggen van dieren die ruimte hebben gehad en waarvan de behoeften gerespecteerd werden, wordt daarom als halal gezien.

  Het CMO – een islamitische koepelorganisatie die namens diverse moslimgroeperingen contact onderhoudt met de overheid – en vele moslims zijn van mening dat halal-certificering veel beter moet gebeuren. Het zou recht moeten doen aan het diervriendelijke karakter van de islam.

  Stichting Dier&Recht heeft een eerste stap gezet met het rapport. Nu is het zaak dat het besef van het dierenleed achter halal doordringt in de gemeenschap. Wij blijven er alles aan doen om de bewustwording te promoten.

 2. Wat wij verafschuwen van 1940 -45 . Zijn we allemaal nu schuldig aan t.a.v al die dieren. Transporteren geen respect voor deze dieren barbaren zijn we.

  • Precies Co, we spreken schande van de 2e wereldoorlog en dat is ook zo, maar we hebben er niets van geleerd, want we doen het dagelijks met miljoenen dieren, op afschuwelijke manieren gefokt, getransporteerd en vermoord en waarvoor.
   Aan deze ellende zit geen enkele voordeel slechts nadelen, maar de mens denkt het recht te hebben op vlees ondanks de enorme ellende die ze toedragen aan miljoenen dieren, de enorme verwoesting van deze planeet voor veevoer, de enorme milieuschade, maar het domste, men brengt grote schade aan eigen lichaam toe door zich als aasgier te gedragen.

 3. patsy van cleemput zegt:

  Wanneer gaan ze stoppen met slachten, laat het zo kort mogelijk zijn, een mens heeft toch ook niet graag, veel en langdurige pijn, he

 4. Heb al eens eerder ergens een dergelijke reactie gegeven: een vegetarische wereld zal er nooit komen en daar zullen we het mee moeten doen. Ook schreeuwen we heel hard wat wij er allemaal van vinden waarbij walgelijk nog vriendelijk uitgedrukt. Maar wat doen wij er eigenlijk aan? Nog veel belangrijker: wat kunnen wij eraan doen? Politiek, heb er weinig vertrouwen in, in de gehele politiek, maar wel de enige weg met misschien een kleine kans van slagen. EU zal andere regels moeten gaan hanteren, nieuwe wetten moeten maken. Alle subsidies op export en import van dieren moeten worden afgeschaft, maakt het in ieder geval een stuk minder interessant, er valt nl. minder geld aan te verdienen. Neem als voorbeeld even Nederland: veel te veel dieren voor eigen consumptie met als gevolg export, in dit geval vee voor de slacht dus vlees. Regel: geen export meer van levend vee voor de slacht, slachten in eigen land met meer beschaving en regelgeving t.a.v. slachten. Uitsluitend en alleen nog maar export van het vlees.
  Dit zou een klein stukje goed begin kunnen zijn, uitbannen van vlees of b.v. minder dieren houden dus minder export gaat gewoon nooit lukken. Laten we dan aan de slag gaan en roeien met de riemen die we wel zouden kunnen maken.

  • Tilly, iets te kort door de bocht, waarom dieren uit bv. oost Nederland 100 km vervoeren om ergens in het westen of zuiden te slachten terwijl het ook 20 km verder in Duitsland kan?

   • HJ, ben ik met je eens maar ergens moeten we beginnen om een “grens” te trekken dus vandaar.

 5. Verschrikkelijk wanneer het het nou eens op.

 6. Verschrikkelijk geen andere woorden voor.
  Waar gaat het heen met de wereld dit kan echt niet.

 7. heidi daenen zegt:

  Stoppen met slacht vee transporten naar buitenland…

 8. Bert Jochems zegt:

  Aandezmiddeleeuwse barbaarse methode moet zo snel mogelijk een einde komen !!!! Dieren hebben ook gevoel kom op zeg !!!

 9. Dit dierenleed moet stoppen. Aardig van staatssecretaris Dijksma om een positief lijst op te stellen maar ze sluit kennelijk haar ogen voor de genoemde dierentransporten; bio industrie; bontfokkerijen en varkensflats. Als dierenliefhebber zou ze voor al deze wantoestanden op de bres moeten gaan.
  Dieren zijn geen wegwerpartikelen maar ervaren pijn, angst en emotie net als de mens en om ze dan naar gebieden te laten gaan waar ze op een barbaarse manier omgebracht worden. Dat past in ieder geval Nederland niet.

 10. L Mollema zegt:

  om te kotsen dat mensen dit nog toelaten en die rotregeringen ,wat een ellende ,dit moet stoppen.

 11. Wat moet je hier nog op zeggen? De mens is al lange tijd de weg kwijt en raakt steeds verder verdwaald. Hopelijk zal men snel tot inzicht en wijsheid komen voor een waardige, respectvolle wen duurzame wereld.

 12. Totaal onacceptabel. . Hoe kan een dier met messteken in de nek worden geslacht. Dat is puur misdadig en heeft niets meer met slachten te makwn.

  • D. helaas, dat heet halal slachten……

   • Wat hier beschreven wordt is GEEN halal slachten!
    Het slachtmes moet vlijmscherp zijn.
    Het snijden moet in één haal / slachtbeweging gebeuren. Daarbij moet de slokdarm, de keel, de luchtpijp en de slagaders in één keer gesneden worden.
    Het dier mag tijdens het slachten geen pijn lijden. Dus de voorsnijder moet een goede bekwame vakman zijn, geen amateur. Hij mag niet gaan ‘zagen’ om de slokdarm, de keel, de luchtpijp en de slagaders door te kunnen snijden.