Compassion in World Farming presenteert schokkend onderzoek

Duizenden Europese runderen worden jaarlijks naar Gaza vervoerd om daar op gruwelijke wijze te worden geslacht, concludeert Compassion in World Farming (CIWF) uit onderzoek dat ze vandaag naar buiten brengt. In het door oorlog geteisterde Gaza worden de dieren bij volledig bewustzijn geslacht door middel van messteken in de nek. De beelden tonen dieren uit Hongarije en Roemenië. Onder andere is te zien hoe men de hand in een open wond van een stier steekt en er water in de wond en op de kop wordt gespoten, terwijl het dier nog leeft. De doodstrijd is minutenlang.

Gaza
© CIWF

Geert Laugs, directeur van CIWF Nederland:

“Het is onacceptabel dat EU-dieren naar oorlogsgebied worden gestuurd om op deze afschuwelijke manier geslacht te worden. Het is in strijd met de Europese wet die stelt dat de EU lidstaten zorg moeten dragen voor dierenwelzijn.”

Omdat de dieren buiten de EU niet door de Europese wet worden beschermd, roept de internationale dierenwelzijnsorganisatie de Europese Commissie op een einde te maken aan de export van levend vee naar landen buiten de EU.

Vanuit Israël komen de dieren na dagenlang transport via de grensovergang Kerem Shalom Gaza binnen. In de slachthuizen waar de dieren terechtkomen is niet alleen het dierenwelzijn in het geding, maar ook de hygiëne van het vlees is in gevaar, omdat de vloeren besmeurd zijn met bloed en uitwerpselen.

In de EU statistieken wordt geen melding gemaakt van de transporten naar Gaza (Bron: Eurostat) Maar volgens statistieken van de Israëlische overheid zijn er in de periode van januari-oktober 2014 in totaal 9.288 Hongaarse dieren, 14.817 Roemeense en 3.512 Litouwse dieren geslacht in Gaza. Ook is bekend dat Europese dieren naar Egypte, Libië en Syrië worden vervoerd om daar in soortgelijke vreselijke omstandigheden te worden geslacht. Eind vorig jaar voerde CIWF campagne tegen slachthuis Karantina in Beiroet, waarna dit door de Libanese overheid gesloten werd. CIWF richt haar pijlen nu op de Europese Commissie en vraagt om een einde aan alle export van levende dieren naar landen buiten de EU.

Ook Nederlandse dieren gaan op transport naar landen buiten de EU. Begin deze maand stonden 250 – voornamelijk zwangere – geiten dagenlang in veewagens vast aan de grens met Turkije door administratieve nalatigheid. Zij zijn in totaal 130 uur onderweg geweest. Binnen de huidige Europese regels mogen geiten, schapen en runderen 29 uur (met één uur pauze) vervoerd worden. Na een rustperiode van 24 uur mogen de dieren vervolgens opnieuw op transport. Er is geen grens gesteld aan de afstand waarover dieren vervoerd mogen worden en ook niet aan de duur van de transporten. CIWF pleit voor een maximale duur van 8 uur voor alle transporten.

Persbericht Compassion in World Farming (CIWF)


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.