Een van de vijf Curaçaose dolfijnen die in juni aan het Fakieh Aquarium in Saoedi-Arabië zijn verkocht, is overleden. De zevenjarige Mosa heeft zichzelf in haar bassin in Jeddah van het leven beroofd.

Jeddah
Dolfijn in Jeddah overlijdt door zelfdoding (niet op deze foto) | Foto: Pixabay

De vrouwelijke dolfijn Mosa is met grote snelheid tegen de muur van het bassin gezwommen waarin ze opgesloten zat. Dit is op camera vastgelegd. De gigantische klap leidde tot interne bloedingen die tuimelaar Mosa fataal werden. Volgens het Fakieh Aquarium in Jeddah was ‘de overgang van de adolescentie naar seksuele rijpheid’ de reden dat het dier niet meer wilde leven. Animal Rights vermoedt dat de oorzaak elders ligt.

Campagnecoördinator Anna Krijger:

“We zijn geschokt, maar niet verbaasd. Het houden van zulke grote en intelligente dieren in kleine bassins is een gruwelijke vorm van mishandeling. Het is bekend dat dolfijnen onder deze omstandigheden bewust of onbewust automutileren of zichzelf van het leven beroven. Bovendien is de suggestie dat het dier zo’n last had van haar hormonen dat ze zichzelf iets wilde aandoen, volledig uit de lucht gegrepen.”

Mosa is zeven jaar geworden. In het wild kunnen tuimelaars zo’n twintig jaar oud worden.

De dieren, die tot voor kort nog een relatief natuurgetrouw bestaan hadden in het Seaquarium, zijn in juni overgebracht naar het Fakieh Aquarium in het Saoedische Jeddah. De leefomstandigheden zijn daar ronduit slecht. Zo zijn de bassins veel te klein. Verder zijn de ‘voorgangers’ van de Curaçaose dolfijnen allemaal vroegtijdig en onder twijfelachtige omstandigheden gestorven. Waarschijnlijk doordat er woestijnzand in de longen terecht was gekomen.

Juridische strijd

Op 7 september staat Animal Rights opnieuw tegenover de voormalig ‘eigenaar’ van de dolfijnen in de rechtszaal: de inhoudelijke zaak tegen het Seaquarium wordt dan behandeld. Animal Rights verzet zich al maanden tegen de verkoop en de transfer van de vijf dolfijnen naar Jeddah. Voor Mosa komt de zitting te laat, maar voor de overgebleven vier dolfijnen in Jeddah en alle andere dolfijnen die wereldwijd in gevangenschap worden gehouden voor entertainment is deze zaak van levensbelang.

Krijger:

“Er moet direct een einde komen aan de handel in dolfijnen. Deze dieren horen niet thuis in betonnen bakken waarin ze kunstjes moeten doen voor publiek. Doe niet mee aan dit afschuwelijke leed en bezoek geen dolfinarium, waar ook ter wereld.”

Hoewel niet is bekendgemaakt hoeveel de verkoop van de vijf dolfijnen heeft opgebracht, zal het bedrag waarschijnlijk in de miljoenen lopen. Alleen de transfer van de dieren kostte al een miljoen dollar.

Ooggetuigen

Ooggetuigen van de jacht op dolfijnen weten als geen ander hoe deze dieren zich gedragen als ze door de mens in het nauw worden gedreven.

Erwin Vermeulen, oud-medewerker van Sea Shepherd, een organisatie die zich inzet voor het beschermen van diersoorten en ecosystemen in de oceanen, vertelt:

“Als het documenteren van de vele drijfjachten in de cove van het Japanse Taiji me één ding geleerd heeft, dan is het wel dat dolfijnen als individuen, net als mensen, heel verschillend reageren op vervolging: de een drijft apathisch aan de oppervlakte van de met netten afgesloten baai, de ander werpt zich machteloos op de scherpe rotsen. Voor allen, echter, is het ontnemen van hun vrijheid een absolute horror.”

Konrad Szymanski, ook oud-medewerker van Sea Shepherd, vertelt over zijn ervaringen in Taiji:

“De dieren worden door boten naar een kleine lagune gedreven waar ze van elkaar worden afgescheiden en op boten geladen om verderop in smalle bassins trucjes te leren die ze later in aquaria kunnen uitvoeren. Dit is wat ik met mijn eigen ogen heb kunnen zien: de pijn van de dieren en de hebzucht van de mens.”

Bron:

Lees meer:

 

Slachtoffers dolfijnenjacht Taiji herdacht

©AnimalsToday.nl