De ‘Kemp’s ridley sea turtle’ of de Kemps zeeschildpad is na 75 jaar weer gezien op de Chandeleur-eilanden, een keten van eilanden in de Golf van Mexico voor de kust van New Orleans (VS). Dit is bijzonder, want de zeeschildpaddensoort wordt met uitsterven bedreigd.

Kemps zeeschildpad
Na 75 jaar is Kemps zeeschildpad terug op de Chandeleur-eilanden | Foto (bijna volwassen man): publiek domein

Wildlife-experts van Breton National Wildlife Refuge hebben meer dan 53 sporen of ‘crawls’, kruipsporen die aangeven dat schildpadden zich door het zand hebben verplaatst, van schildpadden waargenomen en twee piepkleine schildpaddenjongen gezien die op weg waren naar zee. Louisiana Coastal Protection and Restoration Authority (CPRA) en Louisiana Department of Wildlife and Fisheries (LDWF) bevestigden dit in een persbericht.

Kemps zeeschildpad sterkst bedreigde soort

Het is goed nieuws wat CPRA en LDWF melden, omdat de uitgekomen jongen ‘Kemp’s ridley sea turtles’ zijn. De Kemps zeeschildpad (Lepidochelys kempii) behoort tot de familie zeeschildpadden (Cheloniidae). Het is de kleinste zeeschildpad ter wereld en is ook de sterkst bedreigde soort. Het leefgebied is in en rond de Golf van Mexico.
.

#GNvdD: Bedreigde zeeschildpad gered na storm Arwen

.
In het begin van de 20ste eeuw bloeide de populatie van deze schildpaddensoort. Er werden toen tienduizenden vrouwtjes geteld die nestelden in Rancho Nuevo (Mexico). In de tweede helft van de 20ste eeuw daalde de populatie van de Kemps zeeschildpad drastisch, waarbij er tijdens het dieptepunt slechts enkele honderden vrouwtjes resteerden. Door maatregelen van de Mexicaanse en Amerikaanse regering is de soort de laatste jaren in aantal toegenomen. De bedreigingen waar de schildpadden mee te maken kregen zijn onbedoelde vangst door vissers, het ‘oogsten’ van hun eieren (stroperij), aantasting van hun nesthabitat, natuurlijke roofdieren die op hun eieren en jongen jagen, aanvaringen met zeeschepen, vervuiling van de oceanen en klimaatverandering.

Belang van barrière-eilanden

De recente ontdekking van de jongen in Louisiana is belangrijk omdat 95 procent van de nesten te vinden zijn in Tamaulipas (Mexico). Voorzitter Chip Kline van de kustautoriteiten:

“Louisiana was tientallen jaren geleden grotendeels afgeschreven als broedplaats voor zeeschildpadden, maar deze waarneming toont aan waarom het herstel van barrière-eilanden zo belangrijk is. Bij het ontwikkelen en uitvoeren van projecten in de hele staat, houden we altijd in gedachten wat nodig is om onze gemeenschappen te behouden en de habitat van wilde dieren te verbeteren. Nu we deze kennis hebben, kunnen we ervoor zorgen dat deze schildpadden en andere wilde dieren jaar na jaar terugkeren naar onze kusten.”

In 2010 heeft de olieramp als gevolg van de Deepwater Horizon-explosie de Chandeleur-eilanden zwaar getroffen.
.

Dolfijnensterfte gevolg van ramp Deepwater Horizon

.
Ook verschillende orkanen en tropische stormen hebben in de afgelopen jaren het gebied aangetast. Hierdoor houden de kustautoriteiten en het departement voor natuur en visserij van Louisiana de eilanden goed in de gaten zodat de natuur kan herstellen. Secretaris van het departement voor natuurbehoud en visserij Jack Montoucet:

“Het is algemeen bekend dat de Chandeleur-eilanden een belangrijke habitat vormen voor een groot aantal belangrijke soorten. Met de ontdekking van de jonge Kemps zeeschildpadden is de waarde van de eilanden voor de regio nog groter geworden. We krijgen een beter inzicht in de voordelen die het herstel van deze barrière-eilanden kan bieden voor het herstel van deze bedreigde soort in de Golf van Mexico.”

.

Hoop op meer nesten

De piek van het zeeschildpaddenbroedseizoen is van juni tot juli en de meeste jongen komen 50 tot 60 dagen later uit het ei. In de komende weken kunnen nog meer nesten worden ontdekt. Uitvoerend directeur Bren Haase van de kustwacht:

“Wij hebben de verantwoordelijkheid om de wilde dieren hier te beschermen. Dat betekent dat wij een veilige en voedzame omgeving moeten creëren voor deze schildpadden en andere dieren die Louisiana hun thuis noemen. Het is een spannende ontdekking en we hopen dat er in de komende weken en jaren nog meer jongen uit het ei zullen komen.”

Naast de Kemp’s rileys hebben natuurdeskundigen ook de bedreigde onechte karetschildpad of dikkopschildpad (Caretta caretta) ontdekt die op de eilanden nestelen.

Bronnen:

#GNvdD: 500% meer eieren broedplaats groene zeeschildpadden

Zeeschildpadden helpen op Bonaire (video)

©AnimalsToday.nl Jane Sauer