Een zeer bedreigde ‘Kemp’s Ridley sea turtle’, ofwel een Kemps zeeschildpad, die na storm Arwen ruim 6.000 kilometer van huis werd gevonden op het strand van Talacre (VK), zal naar verwachting volledig herstellen. De zeeschildpad kreeg de naam ‘Tally’ en is vermoedelijk afkomstig uit de Golf van Mexico. Het dier werd gevonden in de buurt van Rhyl, in het noorden van Wales.

Bedreigde tropische zeeschildpad gered na storm Arwen
Bedreigde tropische zeeschildpad gered na storm Arwen | Foto (Kemps zeeschildpad): publiek domein

Ash en Samantha James waren hun hond aan het uitlaten en zagen de schildpad op het strand liggen. Ze dachten eerst dat het dier dood was, maar besloten toch een melding te maken bij de British Divers Marine Life Rescue (BDMLR). Zij keerden terug naar het strand en waren verbaasd toen ze de schildpad even zagen bewegen. Het echtpaar gaf hem de naam ‘Raphael’, maar later werd dat ‘Tally’, naar het strand waar hij werd gevonden. De schildpad werd overgebracht naar Anglesey Sea Zoo voor behandeling tegen koudwatershock en specialistische intensieve zorg. Volgens eigenaar Frankie Hobro van het centrum herstelt de schildpad nu goed:

“We zijn blij en verheugd om te kunnen zeggen dat Tally het de afgelopen 48 uur bijzonder goed heeft gedaan sinds hij zijn natuurlijke temperatuur van 26 graden heeft bereikt. Hij is uit de kritieke zorg en zit nu in de herstelfase. Het personeel ziet regelmatig tekenen van activiteit.”

.

Rehabilitatie

De zeeschildpad is in quarantaine. De diepte van het water in de ondiepe bak waar het dier nu verblijft wordt langzaam vergroot. Om de bak heen is een speciale iglo-achtige constructie gebouwd om de schildpad van dichtbij te kunnen volgen en de behandeling mogelijk te maken. In de komende weken wordt er een grotere bak klaargemaakt voor de rehabilitatie van de schildpad. Tally krijgt nog nu steeds wel rehydratietherapie, vitaminen en antibiotica voor het herstel. Hobro:

“Er lijken geen onderliggende aandoeningen te zijn die zorgelijk zijn. Deze vroege stadia van herstel verlopen momenteel goed en zien er veelbelovend uit. Onze volgende uitdaging is Tally weer aan het eten te krijgen, wat enige tijd kan duren. We beginnen met het aanbieden van kleine hapjes om Tally aan te moedigen weer eetlust te krijgen. We hebben goede hoop dat als deze voortgang aanhoudt, Tally volledig kan herstellen. Dan kan hij worden teruggevlogen naar de Golf van Mexico en direct worden vrijgelaten in het wild, waar hij thuishoort.”

.

Wonder dat schildpad leeft

Tropische schildpadden zoals de Kemps, worden gewoonlijk aangetroffen bij temperaturen boven de 25°C, wat veel warmer is dan de gemiddelde zeetemperatuur van 6°C in het noorden van Wales in deze tijd van het jaar. Anglesey Sea Zoo vermoedt dat Tally verdwaald is tijdens de reis door warmere wateren verder naar het zuiden in de Atlantische Oceaan, waarschijnlijk als gevolg van de sterke wind en stromingen veroorzaakt door storm Arwen. Volgens het centrum zijn er twee andere Kemps zeeschildpadden aangespoeld op stranden in Schotland, maar die zijn bij het eerste onderzoek doodverklaard. Het centrum voegt eraan toe:

“Het koude en winderige weer hier is voor dergelijke schildpaddensoorten onhoudbaar om te overleven. Veel van de aangespoelde tropische schildpadden op stranden in het Verenigd Koninkrijk worden dood aangetroffen.”

De Kemps zeeschildpad (Lepidochelys kempii) is een schildpad die tot de familie zeeschildpadden (Cheloniidae) behoort. Het is de kleinste zeeschildpad ter wereld en is daarnaast ook de sterkst bedreigde soort. De schildpad leeft alleen in en rond de Golf van Mexico. Het dier leeft vooral langs de kust tot enkele tientallen kilometers langs de kust in ondiepe wateren. In het verleden waren er 45.000 nestende vrouwtjes per jaar en in de jaren ’80 van de vorige eeuw waren dat er slechts 200. Door maatregelen van de Mexicaanse en Amerikaanse regering is de soort in de laatste jaren in aantal toegenomen. Volgens schattingen leven er nu tussen de 7.000 en 9.000 vrouwtjes.

Help Tally

Om ervoor te zorgen dat Tally de komende weken en maanden warm blijft en gevoed wordt, is er een speciaal aangepaste tank en uitrusting nodig, speciale voeding, een vlucht en een speciaal aangepaste transportcontainer. Als hij sterk en gezond genoeg is om te reizen, zal hij naar de Golf van Mexico worden gevlogen en in het wild worden uitgezet. Er is nu een inzamelingsactie gestart om ’s werelds zeldzaamste zeeschildpad naar huis te brengen. Anglesey Sea Zoo heeft een GoFundMe pagina opgezet om het dier te helpen. Klik hier als je wil doneren.

Bronnen:

Gedumpte strandstoel doodt bedreigde zeeschildpad

©AnimalsToday.nl Jane Sauer