Dat de plastic soep in de oceanen levensgevaarlijk is voor zeedieren is helaas niets nieuws. Maar vaak zijn het visnetten en plastic tasjes waarin dieren verstrikt raken, of die ze inslikken waardoor ze sterven. Op het strand bij Fort Morgan (Alabama, VS) was het echter een verdwaalde strandstoel waarin een zeeschildpad verstrikt raakte en stikte.

strandstoel
De Kemps zeeschildpad | Foto: publiek domein

De schildpad kwam dusdanig met zijn nek klem te zitten in de strandstoel dat het tot haar dood heeft geleid. Het gaat om een ernstig bedreigde ‘Kemp’s ridley turtle’, ofwel een Kemps zeeschildpad. De Kemps zeeschildpad is de kleinste zeeschildpad ter wereld en van alle zeeschildpadden het meest bedreigd door menselijk toedoen. Het verspreidingsgebied is relatief klein in vergelijking met andere zeeschildpadden, die soms wereldwijd voorkomen. Kemps zeeschildpad leeft alleen in en rond de Golf van Mexico.

Gezond verstand

Het arme dier werd levenloos aangetroffen door Fort Morgan Share the Beach, een organisatie voor het behoud en de bescherming van zeeschildpadden. De organisatie plaatste een foto op hun Facebook pagina met de tekst:

“Hoevele honderden keren moeten we mensen vragen hun rotzooi op te rapen? Het zou gewoon gezond verstand moeten zijn.”

Eerste nest

Op Dauphin Island, een schiereiland voor de kust van Alabama naast Fort Morgan, vertelt vrijwilliger van Share the Beach Richard Brewer aan WALA-TV dat ze die ochtend – voordat de verstrengelde zeeschildpad werd gevonden – in eerste instantie geweldig nieuws hadden:

“We geloven dat we het eerste nest ooit van de Kemps zeeschildpad op Dauphin Island hebben gevonden.”

Gezien de ernstig bedreigde status van deze schildpad is dat inderdaad prachtig en hoopvol nieuws. Brewer vervolgt:

“Het is vreselijk tragisch er vervolgens achter te komen dat een volwassen Kemp’s vrouwtje overleden is aan de gevolgen van iets dat had kunnen worden voorkomen.”

Boodschap

Vrijwilligers van Share the Beach werken er hard aan het strand schoon te houden en de boodschap keer op keer naar buiten te brengen dat het rond laten slingeren van rotzooi een ernstige bedreiging voor zowel land- als zeedieren vormt. De kern van de boodschap:

“Laat alleen voetafdrukken achter.”

strandstoel
Laat alleen voetafdrukken achter | Foto: publiek domein

Wat is afval?

Richard Brewer doet op zijn eigen Facebookpagina een oproep voor juridisch advies omtrent het weghalen van eigendommen die zijn achtergelaten op het strand, zoals een strandstoel. Spullen die zijn achtergelaten mogen wettelijk gezien niet zomaar worden opgeruimd, maar onduidelijk is hoe lang ze moeten blijven liggen voordat ze wel weggehaald mogen worden. Vaak is het troep die niet wordt opgehaald en in zee eindigt, en dus een gevaar vormt voor dieren. Brewer lijkt de wanhoop nabij door wat hij iedere dag weer aan zwerfafval op het strand ziet liggen. Zijn vraag is helder:

“Ik wil graag weten of iets dat ’s nachts op het strand blijft liggen beschouwd mag worden als afval, zodat we het kunnen verwijderen en op die manier bedreigde diersoorten kunnen beschermen.”

Het zwerfafval en de plastic soep is wereldwijd een ernstig probleem dat vele diersoorten en de natuur ernstig bedreigt. Daarom aan iedereen de oproep: laat enkel voetafdrukken achter!

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Rianne Kingma