Honden zijn buitengewoon flexibel. Daarom kunnen we ze in huis houden en overal mee naartoe nemen. Toch zijn ze niet helemaal toegerust om alle uitdagingen te tackelen die het leven in onze wereld met zich meebrengt. Pups moeten leren daarmee om te gaan. Maar wat is er zo verwarrend aan ons gedrag?

gedrag
Wat is er zo verwarrend aan ons gedrag? | Foto: publiek domein

Onderstaande 8 dingen die wij doen zijn zeer verwarrend voor onze trouwe vriendjes, volgens postdoctoraal onderzoeker Melissa Starling en Paul McGreevy, professor ‘Animal Behaviour and Animal Welfare Science’ aan de Universiteit van Sydney.

We laten ze alleen

Honden zijn enorm sociaal en maken snel vrienden. Pups willen graag tijd doorbrengen met andere honden, mensen en elk ander diersoort dat bereid is tot sociale interactie. Ze spelen, rusten uit, ontdekken en reizen in gezelschap. Toch laten wij ze vaak alleen: thuis, in kennels of bij de dierenarts. In deze situaties kunnen sommige honden onzeker zijn of we ooit zullen terugkomen. Pas na de ervaring dat we terugkomen, kunnen ze een hereniging verwachten. En zelfs dan hangt hun beleving af van de situatie. Soms proberen we in huis de hond weg te houden van bepaalde plekken. Veel honden protesteren. Ze willen bij hun (menselijke) groep zijn en niet gescheiden worden met een deur ertussen. Dit verklaart waarom honden zo vaak vragen naar binnen gelaten te worden als het gezin binnen is. Het geeft de dieren ook stress.

Pups willen graag tijd doorbrengen met andere honden | Foto: publiek domein

Wij zijn visueel ingesteld

Wij mensen zijn visueel ingesteld, bij honden is de reukzin het belangrijkst. Terwijl voor ons de tv een visueel feestje is, snuffelt de hond het liefst rond in het park of op het strand. Een andere uitdaging is dat honden bewegen als ze de wereld verkennen, terwijl wij meestal stil zitten.

Bij honden is de reukzin het belangrijkst | Foto: publiek domein

We veranderen onze vorm en geur

Schoenen, jassen, portemonnees, tassen, koffers: talloze geuren blijven hangen in deze spullen als we ze dragen naar het werk of bij het doen van boodschappen. En al die geuren nemen we terug mee naar huis, naar onze viervoeters. Ook zeepjes, deodorants en shampoos veranderen onze geur waar de hond aan is gewend. Hoeden, jassen en tassen veranderen onze vorm, onze contouren, en kunnen de hond in verwarring brengen. Omdat wij vrijwel elke dag andere kleding aantrekken, is het een uitdaging voor de hond om met onze continu veranderende geurtjes om te gaan. Helemaal voor een diersoort dat geur gebruikt om groepsgenoten en indringers te identificeren.

Wij nemen geuren mee naar huis | Foto: publiek domein

We houden van omhelzen

Hoe mensen hun armen gebruiken staat in groot contrast met hoe honden hun voorpoten gebruiken. Wij gebruiken ze om grote voorwerpen te dragen, die een hond zou moeten meeslepen. Maar ook gebruiken we onze armen om elkaar vast te pakken als een uiting van affectie. Honden pakken elkaar losjes vast als ze spelen, bij het paren en als ze vechten. Door een andere hond vastgehouden worden, staat een snelle vlucht in de weg. Hoe moeten pups weten wat een omhelzing van een mens betekent, terwijl dat gedrag van een hond bedreigend kan zijn?

Honden houden niet zo van omhelzingen | Foto: publiek domein

Wij houden er niet van gebeten te worden

Speelse vechtpartijtjes zijn leuk voor veel jonge honden en helpt ze te een band op te bouwen met andere honden. Maar ze moeten tijdens het spel het gedrag van de andere hond in de gaten houden en weten wanneer ze hun scherpe tandjes iets te heftig hebben ingezet. Mensen zijn veel gevoeliger dan honden voor pijn door die kleine puppy-tandjes, dus reageren we vaak negatief op hun pogingen met ons te spelen. Honden gebruiken onderling hun bek om te communiceren. Waarin ze affectie kunnen uitdrukken, maar ook ‘nu wegwezen!’. Dus het is niet zo gek dat ze hun bek gebruiken in de communicatie met ons mensen. Het leidt tot verwarring als ze merken dat we hier niet van gediend zijn.

Wij houden er niet van gebeten te worden | Foto: publiek domein

Wij eten niet uit de prullenbak

Honden zijn opportunisten die overal waar ze kunnen eten zullen zoeken. Wij geven ze eten in hun bak. Pups zullen verward zijn als we ze betrappen van de tafel te snoepen, uit lunchtrommels en afvalemmers. Het is hun natuur.

Wij eten anders dan honden | Foto: publiek domein

Wij delen territoria

Wij bezoeken het territorium van andere honden en nemen hun geuren mee naar huis. Ook laten we onbekende mensen en honden binnen in het territorium van onze hond. Voor een hond zijn deze inbreuken en bedreigingen van hun veiligheid soms moeilijk te accepteren. We moeten dan ook niet verbaasd zijn als onze honden bezoekers met achterdocht tegemoet treden.

Enige achterdocht is een hond niet vreemd | Foto: publiek domein

We gebruiken onze handen vaak

Soms bieden onze handen eten aan, een kriebeltje, een massage of een leuk speeltje. Op andere momenten beperken onze handen de hond, knippen nagels, dienen tabletten en zalfjes toe. Niet vreemd dus dat sommige honden onze handen vrezen bij aanraking. Meewerken met soms vervelende zaken zoals kammen, is te trainen met beloningen. Mensen leggen de angst van de hond soms verkeerd uit en reageren er soms zelfs gewelddadig op, wat het probleem alleen maar groter maakt. Honden die bang zijn voor handen kunnen defensief worden en terechtkomen in asiels.

We gebruiken onze handen vaak | Foto: publiek domein

Over het algemeen hebben honden een opmerkelijk vermogen zich aan te passen aan de vele raadsels waar wij ze mee confronteren. Wij kunnen nog wat leren van hun flexibiliteit in gedrag; hun veerkracht en hoe eenvoudig en sociaal te leven. Verder is het voor ons een uitdaging om te begrijpen, dat in alles wat honden doen er geen kwaadaardigheid schuilgaat.

Bron:

11 mensendingen waar honden een hekel aan hebben

.
©AnimalsToday.nl