In de omgeving van buurtschap Ruimel bij Sint-Michielsgestel is afgelopen donderdag een dode das aangetroffen. Het dier blijkt een zogende moederdas en is doodgeschoten. De das werd gevonden in een weiland en lag op een drukbelopen dassenwissel. Waarschijnlijk heeft het dier hier meerdere dagen gelegen.

doodgeschoten das
Getuigen gezocht: Wie heeft deze das doodgeschoten? | Foto: Dassenwerkgroep Brabant

In eerste instantie werd gedacht dat de das slachtoffer was geworden van het verkeer. Er waren geen zichtbare verwondingen, maar na het verwijderen van de haren werd een kogelgat zichtbaar.

Zogende moeder

De das was een zogende moeder, herkenbaar aan de opgezwollen tepels, maar volgens voorzitter Friso Derikx van de stichting Dassenwerkgroep Brabant zijn de jongen inmiddels niet meer in leven. Medewerkers van de Dassenwerkgroep zijn meteen gaan kijken bij de burcht waar de das heeft gewoond. Er werden veel sporen aangetroffen die duiden op de aanwezigheid van jonge dasjes en er is met nestmateriaal gesleept. Maar spinnenwebben bij de ingangen wijzen erop dat de burcht niet meer in gebruik is. De dieren zijn rond deze tijd van het jaar nog te klein om zonder moeder te overleven en zijn naar verwachting in de burcht gestorven.

Friso Derikx van de Dassenwerkgroep zegt dat het een zuiver schot is geweest, want net achter de voorpoot zit het hart. Volgens Derickx is de das van grote afstand beschoten.

doodgeschoten das
De das is met één schot gedood | Foto: Dassenwerkgroep Brabant

In Engeland is de beruchte bagger cull bezig. De Britse minister van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken (Defra), George Eustice, kondigde eerder aan dat de jaarlijkse dassendoding (badger cull) in vijf jaar tijd zal worden afgebouwd. Deze wrede en nutteloze methode om de verspreiding van runder-tbc tegen te gaan, wordt vervangen door het vaccineren van runderen en dassen.
.

Afslachten dassen VK helpt niet tegen tbc bij vee

.
Op dit moment is in het VK het doden van dassen nog in volle gang. Er zijn niet alleen doelen gesteld door de Engelse overheid, maar zelfs een kaartje uitgegeven waarop te zien is hoe je op dassen moet schieten om ze in één keer te doden. Het schot van de das die in Nederland gevonden is zit precies op die plek.

das doden
Bron: Defra (pdf – pag. 12)

Wie heeft deze das gedood?

Volgens Derikx gaat het moeilijk worden de dader te achterhalen. Er kan gespeculeerd worden over de reden waarom de das is doodgeschoten, maar belangrijker is dat het niet opnieuw gebeurt. Daarom vragen wij of eventuele getuigen zich willen melden, dan wel personen die meer informatie hebben over de mogelijke dader(s). Wij garanderen je privacy en zorgen dat belangrijke informatie die kan leiden tot het vinden van de dader(s) op de juiste plek belandt. Neem hiervoor contact met ons op via redactie@animalstoday.nl.

De Dassenwerkgroep vraagt dringend om dode dassen te melden. Meer informatie op hun website.
.

  • Lees ook:

Massale dassendoding Engeland geleidelijk vervangen door vaccinatie

.
Bron:

©AnimalsToday.nl