Zeker 100.000 dassen zijn gedood in Engeland sinds 2013, met als doel de verspreiding van rundertuberculose tegen te gaan. Hieraan gaat gefaseerd een einde komen, waarvoor vaccinatie van zowel runderen als dassen in de plaats komt.

vaccinatie
De Engelse dassendoding wordt langzaam vervangen door het vaccineren van vee en dassen | ©Tambako the Jaguar on Foter.com / CC BY-ND

De Britse minister van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken, George Eustice, deelde donderdag het overheidsbesluit mee dat de jaarlijkse dassendoding (badger cull) in vijf jaar tijd zal worden afgebouwd. Deze wrede en nutteloze methode om de verspreiding van runder-tbc tegen te gaan, wordt vervangen door het vaccineren van runderen en dassen.

Massaal vermoord

De dassendoding heeft in Engeland aan meer dan 100.000 dassen het leven gekost sinds 2013. Hoewel de das in het Verenigd Koninkrijk een beschermde diersoort is onder de Badgers Protection Act, hebben jagers op verzoek van de overheid deze schuchtere en iconische wilde diersoort massaal uitgemoord. In Engeland ondervinden veeboeren met vlees- en melkkoeien namelijk veel last van de ziekte runder-tbc en zijn ervan overtuigd dat dassen deze overdragen. Koeien die hieraan lijden, zo’n 30.000 per jaar, worden geslacht en hun vlees en/of melk mogen niet in de voedselketen terechtkomen. Ze leveren dus niets op.

Veeziekte

Al jarenlang krijgen dassen de schuld van het verspreiden van de gevreesde ziekte. Sinds 2013 worden ze daarom gedood in gebieden waar runder-tbc veel voorkomt. Elk jaar zijn de regio’s uitgebreid, daardoor zijn inmiddels onvoorstelbaar veel dassen afgemaakt. Afgelopen herfst zijn maar liefst 45.000 dassen omgebracht. De dood van deze dieren is echter onnodig, zoals wetenschappers al jaren aangeven.

Mogelijk nog meer dassen gedood in Engeland dan voorgaande jaren

Rundertuberculose is een veeziekte die hoofdzakelijk verspreid wordt van vee op vee. Ook slechte bioveiligheidsmaatregelen en de handel in runderen dragen eraan bij. Dat het drastisch verlagen van het aantal dassen geen nut heeft blijkt wel, want het aantal gevallen van rundertuberculose is in al die jaren amper gedaald.

De regering heeft nu besloten de dassendoding in vijf jaar tijd te gaan uitfaseren, en voortaan zowel runderen als dassen te vaccineren. Ook zullen de testen op vee worden verbeterd en worden geïnfecteerde dieren sneller uit kuddes verwijderd, om verspreiding te voorkomen. Voorzichtig goed nieuws dus, hoewel de langdurige uitfasering helaas betekent dat er nog steeds vele dassen gedood worden de komende jaren en een definitieve einddatum is nog niet benoemd.

Omdat in de eerste twee regio’s waar de dassendoding jaren geleden startte, Gloucestershire en Somerset, het aantal gevallen van rundertuberculose volgens de regering wel is afgenomen, met 66% en 37%, wordt het intensief doden nog steeds als een optie gezien op plekken waar dit volgens een situatiebeoordeling nodig is. Boeren blijven daarnaast druk uitoefenen op de regering via de National Farmers Union, omdat zij ervan overtuigd blijven dat de dassendoding effectiever is dan vaccineren.

Het doden van dassen vindt vooral plaats in Engeland. In Schotland is er geen sprake van rundertuberculose in de kuddes, waardoor de dassen daar veilig zijn, en in Wales heeft vaccineren al langer de voorkeur boven het doden van dassen. Ook in Noord-Ierland is er geen gelegaliseerde dassendoding.

Weetjes: de mysterieuze das

Bron:

©Animals Today Angelique Lagarde