Het bestaan op de Thaise straten was erg zwaar voor de gehandicapte zwerfhond Molido. Verlamd aan beide achterpoten, sleepte ze zichzelf letterlijk en figuurlijk voort. Hierdoor had ze akelige wonden en was ze sterk vermagerd en uitgedroogd. Gelukkig werd het teefje van de straat gehaald door Soi Dog, een organisatie die hulp biedt aan zwerfdieren in Thailand. In het opvangcentrum van de stichting kreeg Molido liefdevolle zorg, medische behandeling, fysiotherapie en uiteindelijk een hondenrolstoel.

zwerfhond
Gehandicapte zwerfhond Molido bloeit op bij stichting Soi Dog | Foto: Soi Dog

Aanvankelijk vond Molido mensen doodeng. Als iemand haar uit de kennel kwam halen, kroop ze angstig weg in een hoekje. Maar langzaam begon ze te ontdekken dat deze tweevoeters haar vrienden waren. Ze leerde niet alleen om te gaan met haar rolstoel, maar ook te houden van mensen. Inmiddels is ze helemaal opgebloeid en geniet ze volop van de aandacht van haar verzorgers. Ze is nu helemaal klaar voor een liefdevol baasje. Je kunt de weg van Molido’s herstel zien in deze mooie video.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Stichting Soi Dog
In Thailand leven enorm veel honden en katten op straat. Soi Dog zet zich op allerlei manieren in om deze dieren te helpen. Met castratieprojecten dringt de stichting hun aantal op humane wijze terug. De dieren worden tevens ingeënt, om uitbraak van ziektes te voorkomen. Soi Dog steriliseert en vaccineert momenteel ongeveer 6000 dieren per maand en heeft door de jaren heen al meer dan 230.000 dieren ‘geholpen’.

Op het eiland Phuket, waar de stichting 15 jaar geleden werd opgericht, is rabiës dankzij de vaccinaties nu helemaal verdwenen. Meer dan 80% van de honden op het eiland zijn door Soi Dog gesteriliseerd, waardoor de straathondenpopulatie sterk is teruggelopen. Ook geeft de stichting voorlichting en ondersteuning aan lokale dierenliefhebbers om de zwervertjes goed te verzorgen en eerste hulp te bieden bij medische problemen. In de loop der jaren heeft Soi Dog haar activiteiten uitgebreid naar de Thaise hoofdstad Bangkok, waar 640.000 zwerfhonden leven.

Zieke dieren en zieke handel
Zieke en gewonde straathonden en -katten kunnen terecht in de opvangcentra van Soi Dog, waar ze de benodigde (medische) zorg krijgen. Voor dieren die niet terug kunnen naar hun territorium, wordt een goede baas gezocht. Vorig jaar vonden zo’n 600 dieren op deze manier een liefdevol thuis.

Bovendien strijdt de stichting tegen de Aziatische handel in hondenvlees, die gekenmerkt wordt door extreem gruwelijke leefomstandigheden en dodingsmethoden. Mede dankzij de inspanningen van Soi Dog is de hondenvleeshandel in Thailand inmiddels een halt toegeroepen. Momenteel zet de stichting de strijd voort in Vietnam, China en Zuid-Korea. Zij doet dit onder meer door politieke lobby, voorlichting aan het publiek en opvang en herplaatsing van honden die uit de vleesindustrie zijn gered.

Lees meer over het werk van Soi Dog.

©AnimalsToday.nl Mirjam Förch