Tienduizenden extra dassen zullen dit najaar gedood worden in Engeland, als de nieuwe vergunningsverzoeken worden goedgekeurd. Overheidsadviseur Natural England heeft momenteel aanvragen ontvangen uit 14 extra gebieden.

dassen gedood
Elk jaar doodt de Britse overheid meer dassen dan het jaar daarvoor | ©Rollin Verlinde, Vilda natuurfotografen

Hoewel de dassendoding, die al sinds 2013 in meerdere regio’s in Engeland plaatsvindt, zeer controversieel is, gaat het afmaken van dassen door. Sterker nog, de regio´s waarin gedood mag worden, breiden zich mogelijk nog verder uit. Berichtten we vorig jaar nog dat 9 extra gebieden een vergunning aanvroegen voor het vangen en doden van dassen, naar nu blijkt zijn er dit jaar al 14 meer die het gemunt hebben op de das.

Forse uitbreiding regio waar op dassen gejaagd mag worden

67.000 dode dassen

Elk jaar wordt er een treurig nieuw record gevestigd. In het najaar van 2018 zijn 32.601 dassen gedood in Engeland, nóg meer dan in 2017. De dassendoding vond plaats in de graafschappen Dorset, Cornwall, Devon, Gloucestershire, Herefordshire, Cheshire, Somerset, Wiltshire, Staffordshire en Cumbria. In 2017 werd het aantal ‘cull’gebieden al fors uitgebreid naar 20, in 8 graafschappen, wat resulteerde in de dood van bijna 20.000 dassen. Dit enorme aantal overtrof het aantal in 2016, toen ook al zeer veel dassen gedood werden. In 2016 werden bijna 11.000 dassen afgemaakt, meer dan in de drie jaren daarvoor bij elkaar. Dit zijn de officiële cijfers, het is dan ook mogelijk dat het daadwerkelijke aantal nog hoger ligt. Volgens de dassenbeschermingsorganisate The Badger Trust zijn sinds 2013 meer dan 67.000 dassen gedood.

De das is een beschermde diersoort is onder de Badgers Protection Act, maar daar is de afgelopen jaren weinig van te merken. Omdat de Britse overheid van mening is dat dassen rundertuberculose overdragen op runderen, en men de oren laat hangen naar veeboeren die de das als zondebok bestempelen, worden jaarlijks tienduizenden dassen afgemaakt. Zo hoopt men verspreiding van de gevreesde veeziekte tegen te gaan.

Negen gebieden Engeland vragen vergunning voor doden dassen

Nutteloze massadoding

Dominic Dyer van The Badger Trust zet zich al jaren in tegen de dassendoding. Hij noemt de dassendoding ‘de grootste vernietiging ooit van een beschermde diersoort’ en roept minister van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken Michael Gove op om hieraan een einde te maken.

“Ondanks dat er geen betrouwbaar bewijs is te overleggen dat het massaal doden van dassen het aantal gevallen van rundertuberculose in vee verlaagt, overweegt Michael Gove 14 nieuwe gebieden toe te voegen voor 2019. Dit kan het totale aantal ‘cull’ zones in Engeland op 40 brengen, van Cornwall (in het zuidwesten, red.) tot Cumbria (in het noordwesten, red.).

Besmetting door vee-op-vee

Dyer, en velen met hem, waaronder een schare aan wetenschappers, is van mening dat het doden van dassen geen invloed heeft op de verspreiding van de ziekte. Dyer:

“De overheid kan elke das in Groot-Brittannië doden, maar rundertuberculose zal blijven rondwaren in kuddes door gebrekkige veetesten, bioveiligheidsmaatregelen en veetransporten.”

Rundertuberculose is een ziekte van de vee-industrie, en moet dan ook binnen deze branche zelf worden opgelost. Verschillende natuurbeschermingsorganisaties, zoals The Wildlife Trust, zorgen er daarnaast voor dat de dassen op hun terrein worden ingeënt.

Bron:

@Animals Today Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.