Zo nu en dan stelt de Zoogdiervereniging een Nederlands zoogdier centraal dat wel een steuntje in de rug kan gebruiken. Dit jaar is uitgeroepen tot het Jaar van de Egel. Voor veel mensen is het een vaste tuinbezoeker, maar egels hebben het niet makkelijk, zo blijkt.

egel
Het gaat niet goed met onze egels| Foto: publiek domein

Ondanks zijn stekelige rug is de egel een van de aaibaarste dieren in ons land. Veel mensen verwelkomen de kleine schrokop met een schaaltje kattenvoer in de tuin. In ruil daarvoor laten egels zich vaak goed bekijken, en dat scoort punten. Daarnaast ruimen egels heel wat slakken op, wat menig tuinier toejuicht.

Het gaat niet goed

Dat populariteit alleen niet garant staat voor een voorspoedig leven, blijkt uit de cijfers van verschillende onderzoeken. Anouschka Hof, egelexpert van de Wageningen Universiteit:

“Er zijn indicaties dat het niet goed gaat met de egel in Nederland. Recente studies in Engeland wijten de achteruitgang aan het verdwijnen van heggen op het platteland en groen in de stad. De oorzaken van de afname van egels in Nederland zijn nog niet voldoende in kaart gebracht, maar mogelijk is ook hier de verstening van tuinen de grote boosdoener.”

egel
Verstening van tuinen helpt de egel niet | Foto: publiek domein

In 2018 werd daarom, onder de vleugels van de Zoogdiervereniging, een heuse Egelwerkgroep opgericht. Om het lot van de egel onder de aandacht te brengen en de egel beter te beschermen. Met de hulp van het publiek hoopt de werkgroep in dit Jaar van de Egel meer inzicht te krijgen in het wel en wee van de Nederlandse egel. Merel Klaarmond, oprichtster van de Egelwerkgroep, is enthousiast:

“In 2009 was er ook een Jaar van de Egel, dat leverde een schat aan informatie op. Wij hopen nu het succes van toen te herhalen en de uitkomsten te vergelijken.”

egel
Foto: publiek domein

Dankzij de vorige editie ontdekten onderzoekers dat de Nederlandse egels het platteland verruild hebben voor achtertuinen in dorpen en steden. Daar is het veiliger omdat zijn vijand, de das, daar niet voor zou komen. Dat het leven in de achtertuin ook niet over rozen gaat, lijkt nu wel duidelijk. Het is tijd voor maatregelen, aldus een popelende Klaarmond:

“We hebben allerlei leuke activiteiten gepland, zodat egelliefhebbers dit jaar extra makkelijk kunnen bijdragen aan onderzoek en bescherming.”

Landelijke Zoogdierdag

Het Jaar van de Egel zal officieel van start gaan tijdens de Landelijke Zoogdierdag, op 23 maart in Nijmegen. Iedere egelliefhebber is welkom. Kijk voor meer informatie op de website.

Bron:


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.