Al veertien jaar lang maakt paard Jenny elke dag, helemaal zelfstandig een ‘ommetje’ van zo’n 20 kilometer door de Duitse wijk Fechenheim in Frankfurt. De 22-jarige merrie stapt nog net niet de tram in, maar het zou niemand verbazen als ze het deed.

Jenny
Jenny uit Frankfurt, met briefje dar ze niet is weggelopen maar een wandeling maakt | Foto: screenshot video Equine Stories/YouTube

Ze wordt ook wel de ‘dwalende merrie’ genoemd, maar echt dwalen doet ze niet. Haar verzorger Werner Weischedel (79) geeft haar graag haar vrijheid. Elke dag zet hij de staldeur open, zodat Jenny zelf kan bepalen hoe ze haar dag doorbrengt. Ondertussen maakt Werner haar stal schoon. Op deze manier komt ze met veel mensen (en dieren) in contact, en is het voor de inwoners van Fechenheim ook een leuke verrassing. Het is niet heel vreemd dat de bewoners van Fechenheim zo gek op Jenny zijn, ze is namelijk een arabier, een ras dat volgens Werner zeer vriendelijk is.

Alle dieren zijn vrij

Tijdens Jenny’s uitstapje zorgen Werner en zijn vrouw voor hun andere dieren: kippen, duiven, katten, honden en kanaries. Alle dieren zijn vrij om te gaan en staan waar ze willen. Werner werkt ook als vrijwilliger voor onder andere landschapsbehoud en als veldwachter; bij hen thuis worden ook regelmatig gewonde vogels opgevangen en weer opgelapt.

Vroeger trok Werner met zijn vrouw, Jenny en hun andere paard Charly als een karavaan door de stad. Dit hebben ze bijna 15 jaar lang gedaan. Inmiddels is Charly overleden, maar dat weerhoudt Jenny er niet van om in haar eentje de wijk te blijven verkennen. Soms gaat de witte schaapshond Evita een stukje met haar mee.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Bezorgde inwoners en kritiek

De politie krijgt af en toe telefoontjes van bezorgde mensen, maar al veel minder dan voorheen. Zij nemen vervolgens contact op met Werner om te bevestigen dat het Jenny is die door de straten wandelt en dan weten ze dat alles in orde is. Voor de zekerheid draagt ze een briefje aan haar hals waarop staat:

“Ik heet Jenny, ben niet weggelopen, maak alleen een wandeling. Bedankt!”

Veel inwoners van Fechenheim kennen Jenny echter goed. Ze vertellen aan de Duitse nieuwszender Hessenschau:

“Ik ben er inmiddels aan gewend. Er zouden meer loslopende dieren moeten zijn.”

Ook voor de tramconducteurs is ze een bekende:

“Ze weet precies waar ze naartoe wil.”

Jenny
Jenny aan de wandel | Foto: screenshot video Equine Stories/YouTube

Maar naast de positieve reacties is er ook kritiek. Zo zou het paard niet alleen onderweg mogen zijn omdat het een sociaal dier is en ze zou zichzelf of anderen in gevaar kunnen brengen. Jenny is het echter al jaren gewend zich rond mensen, auto’s en trams te begeven. Daarnaast houdt het haar ook in beweging en oogt ze volgens de dierenarts erg gelukkig.

Bekijk het Duitstalige nieuwsitem van Hessenschau over dit bijzondere paard en oordeel zelf:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Bronnen:

©AnimalsToday.nl Emma