De internationale dierenbeschermingsorganisatie Vier Voeters laat weten dat het eerste proces ooit in de EU tegen een malafide hondenhandelaar vandaag werd uitgesteld door het gerechtshof. De aangeklaagde handelaar kwam niet opdagen en zijn advocaat kon hem niet vertegenwoordigen.

Vier Voeters actie Luxemburg - hondenhandelaar
Foto: Vier Voeters

Hoewel de hondenhandelaar ook beschuldigd werd van dierenmishandeling zou hij alleen worden berecht voor illegale handel. Met een 2,5 meter hoog beeld van Vrouwe Justitia herinnerde Vier Voeters de aanwezigen er symbolisch aan dat het welzijn van honden meer gewicht zou moeten hebben dan winst.

Vier Voeters roept het hof op het lijden van de honden niet onder tafel te vegen.

“Dat de hondenhandelaar alleen berecht wordt voor illegale handel toont aan dat het alleen om winst gaat. Hij zou ook berecht moeten worden voor dierenmishandeling, hij is ten slotte schuldig aan het lijden en overlijden van talloze puppy’s,” aldus Dr. Martina Stephany, campagneleider bij Vier Voeters Duitsland.

“Het mishandelen van dieren is geen triviale zaak. Luxemburg heeft de mogelijkheid om een wereldwijd voorbeeld te scheppen voor meer compassie en respect voor dieren”.

Het verhaal van de aangeklaagde hondenhandelaar lijkt wel uit een slechte misdaadfilm te komen. Ondanks zijn juridische veroordeling vanwege valse documenten, ongeautoriseerde uitoefening van veterinaire handelingen en de intrekking van zijn handelsvergunning in 2008, ging hij gewoon door met zijn activiteiten.

Jarenlang smokkelde hij puppy’s, die ziek en veel te jong waren, van Tsjechië naar Luxemburg en verkocht ze daar met valse documenten aan nietsvermoedende mensen. Veel honden bleken ziek en stierven, ondanks intensieve medische zorg.

“Het blijkt wel dat de hondenhandelaar zich niet van bewust is hoe ernstig zijn misdaden zijn, anders had was hij hier vandaag wel geweest”, zegt Dr. Stephany.

Persbericht Vier Voeters