De Partij voor de Dieren Amsterdam zal aanstaande zaterdag aanwezig zijn bij de MAMA Deeldag (March against Monsanto) en pleiten voor een gentechvrij Amsterdam.

Amsterdam planten
Foto: wok / Foter / CC BY-NC-ND

 “Gentech heeft grote risico’s voor mens, dier en natuur. Ook vormt het een gevaar voor een schoon milieu, vanwege grootschalig gifgebruik. Wij pleiten daarom voor een gentechvrije stad”, aldus Johnas van Lammeren, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Amsterdam.

Begin november beslist de Amsterdamse gemeenteraad over een voorstel van de Partij voor de Dieren dat vraagt om van Amsterdam een gentechvrije zone te maken; dat is een gebied waarin geen genetisch gemanipuleerde gewassen mogen worden geteeld. Amsterdam wordt hiermee de derde gentechvrije gemeente van Nederland. In heel Europa zijn al duizenden gentechvrije zones.

Een gentechvrije zone werkt in het voordeel van biologische tuinders en imkers doordat hun producten dan niet besmet kunnen worden met genetisch gemanipuleerd stuifmeel via de bij. Ook voorkomt zo’n zone de teelt van gewassen die via genetische manipulatie resistent zijn gemaakt tegen landbouwgif. De teelt van dit type gewassen heeft in het buitenland voor een zeer sterke toename van het gebruik van landbouwgif gezorgd, wat de waterkwaliteit en de gezondheid bedreigt.

De Partij voor de Dieren zal met een toespraak en een petitie de aandacht vragen voor een gentechvrij Amsterdam tijdens de MAMA Deeldag; een vervolg op de March against Monsanto van 25 mei, waarbij wereldwijd 2 miljoen mensen in 436 steden en 52 landen protesteerden tegen zadengigant Monsanto.

De Deeldag vindt op 12 oktober plaats op de Dam van 14.00 tot 17.00 uur. Alle deelnemers worden uitgenodigd om met een biologisch hapje en picknickkleed naar de Dam te komen.

Persbericht Partij voor de Dieren