Els Adams kon haar ogen niet geloven: vergezeld van een gebrekkig verhaaltje werd een 8-jarige hond zonder ogen afgelopen zondag als koopwaar aangeboden op Marktplaats. Dier en Project, waarvan Els oprichtster is, zette al haar geen-handel-in-dieren-op-Marktplaats principes opzij en haalde de hond op.

hond zonder ogen
Braille, hond zonder ogen gedumpt op Marktplaats | Foto: Stichting Dier en Project

Els schetst kort de het leven van de hond:

“De hond is oorspronkelijk afkomstig uit Spanje. Stichting Sphoek heeft hem ooit naar Nederland gehaald en hem Jumbo genoemd. Hij is toen geadopteerd door een stel ergens achterin de vijftig en ging van Jumbo naar Rambo.

Het verhaal gaat dat de man er met een Thaise schone vandoor is gegaan en verhuisd is naar Thailand. De vrouw is uiteindelijk gaan ‘hokken’ met een Gambiaan en die zat niet te wachten op een hond in huis. Dus hup, Rambo naar familie gebracht. En tja, die weten dan niet waar ze aan beginnen en zetten de hond op Marktplaats. Alsof het een kastje is waar ze geen plaats meer voor hebben.”

Hij blijft lekker hier
Er komen allerlei berichten binnen over Rambo bij de stichting. Zo zou hij ook ergens op een flatje zeven hoog hebben gewoond, maar Els weet ook niet wat ze nou moet geloven. Al hun aandacht gaat nu uit naar hem en het verdiepen in zijn verleden komt later wel. Voorheen Rambo is een ontzettende lieverd volgens Els:

“Hij is al een dag met een vrijwilliger van ons op pad geweest. Die ging een aantal spullen wegbrengen, kris kras door heel Nederland en Rambo geniet ervan om gereden te worden. Vanmiddag heeft hij hier lekker liggen pitten op de bank, die vermaakt zich wel hoor. Het is alleen nog niet helemaal koek en ei met onze andere dieren. Ze kunnen geen oogcontact met hem maken en dat vinden dieren lastig. Maar Rambo, die we ondertussen Braille hebben genoemd, reageert nergens op hoor, of ze nou lelijk tegen hem doen of niet.

We gaan niet actief op zoek naar een baasje voor hem. Als we toevallig de juiste persoon tegen het lijf lopen is het een ander verhaal, maar voorlopig blijft hij lekker hier.”

Over Dier en Project
Dier en Project is een allerlaatste kans opvang voor mishandelde en ter dood veroordeelde dieren. Els Adams biedt samen met haar team van vrijwilligers hulp, zodat de dieren fysiek en mentaal kunnen helen. Dier en Project gaat na hun rehabilitatie op zoek naar een goed opgevoede eigenaar die de dieren een gouden mandje kan bieden. Voor niet te herplaatsen dieren wordt er een permanente opvangplaats gecreëerd, vaak op het terrein van de stichting zelf.

©PiepVandaag.nl Sophie Janssen