Het landelijke Kinderboerderijenbesluit werd gisteren gelanceerd in Amsterdam. Wij ondersteunen dit initiatief. Als symbool voor de vaak slechte huisvesting en de respectloze houding naar dieren sloeg actrice Karin van Holst Pellekaan tijdens de aftrap een konijnenflat aan flarden.

kinderboerderijen
Karen van Holst Pellekaan en Yvonne Kroonenberg | Foto: via Dier&Recht

Op de FOTO: Karen van Holst Pellekaan (actrice, kinderboekenschrijfster en scenarist van diverse jeugdfilms zoals ‘Achtste groepers huilen niet’ en schrijfster van Loenatik) met een moker klaar om samen met (kinderboeken)schrijfster Yvonne Kroonenberg als protest een konijnenflat aan diggelen te slaan.

Bij de huidige wet- en regelgeving omtrent kinderboerderijen wordt niet altijd rekening gehouden met dierenwelzijn. Sociale dieren leven er vaak alleen en de huisvesting is lang niet altijd op orde, waardoor dieren hun natuurlijke behoeften niet kunnen uiten. De bewoners verdwijnen bovendien regelmatig via de achterdeur naar de slacht.

Stress
Daarnaast hebben konijnen bijvoorbeeld te maken met zogenaamde knuffelhoeken. Op een bordje staat daar soms bij dat je de dieren niet mag oppakken, maar daar wordt vaak weinig op gelet. Op drukke dagen krijgen deze dieren bezoek van veel mensen. Als er dan geen toezicht is, en ook nog eens geen plek waar een konijn zich terug kan trekken, geeft dat veel stress.

kinderboerderijen
Foto: via St. Comité Dierennoodhulp

Minimale eisen
De Initiatiefnemers  Sandra van de Werd van St. Comité Dierennoodhulp en Estera Waas en Fina van der Ahe van St. DierenVangnet hebben samengewerkt aan het Kinderboerderijenbesluit omdat de huidige wet- en regelgeving niet voldoet aan de richtlijnen zoals die zouden moeten gelden in aansluiting op de werkelijke welzijnsbehoeften van dieren op de kinderboerderij. De huidige wet- en regelgeving en het keurmerk voor kinderboerderijen zoals deze momenteel gehanteerd worden door de branche, medewerkers en gemeenten zijn basale richtlijnen met slechts minimale huisvestings- en welzijnseisen en doen geen recht aan de werkelijke welzijnsbehoeften van dieren gehouden op de kinderboerderij.

Zorgen
De initiatiefnemers maken zich grote zorgen over het welzijn van dieren op kinderboerderijen en vinden dat zowel de branche, de bezoeker en eigenlijk iedereen in Nederland,  beter op de hoogte moeten zijn van de welzijnsbehoeften van dieren op de kinderboerderij.  Dezelfde problematiek en standpunten gelden ook voor stadsboerderijen en hertenkampen.

kinderboerderijen
Hertenkamp | Foto: Ciell/Wikimedia

Respectvol
In het besluit, waar Van Holst Pellekaan ambassadrice is, worden richtlijnen en regels gegeven voor het houden van dieren op een respectvolle manier. Kinderboerderijen zijn belangrijk voor de maatschappij, maar de welzijnsbehoeften van het dier moeten altijd op de eerste plaats staan. De verblijven moeten bijvoorbeeld zo worden ingericht dat het dier zijn natuurlijke gedrag kan vertonen; denk bijvoorbeeld aan een modderbad voor varkens.

Teken de petitie
Wij roepen de kinderboerderijen op om de richtlijnen te volgen. Wil jij dit ook? Teken dan de petitie!

Dit initiatief wordt ondersteund door nog 16 andere dierenorganisaties: Comité Dierennoodhulp, DierenVangnet, Dier&Recht, Stichting Menodi, Rechten voor al wat leeft, Een Dier Een Vriend (EDEV), Varkens in Nood, Ganzenbescherming Nederland, Stichting Melief, Stichting Cavia, Stichting Dierennood, Stichting KonijnenBelangen, Stichting Akka’s Ganzenparadijs, Stem voor Dieren, Animal Rights, en Vier Voeters.

©PiepVandaag.nl