Een belangrijk rapport dat bewijst dat Europese natuurregels echt goed werken ligt al maanden stof te vangen in een la van de Europese Commissie. Het rapport lekte woensdagavond uit via de media. De nalatigheid van de Europese Commissie is niet alleen slordig, maar veroorzaakt ook onnodig onzekerheid over herstel van bijzondere natuurgebieden en diersoorten in Europa.

rapport
Foto: Pixabay

Het gelekte document is onderdeel van de evaluatie van de Europese natuurwetgeving die momenteel wordt uitgevoerd. Binnen de Europese Unie gaan voortdurend stemmen op om de krachtige natuurregels te versoberen, omdat die belemmerend zouden zijn voor de economie of niet zouden werken. Het rapport dat al 4 januari blijkt afgerond laat echter zien dat aanpassing van de natuurwetgeving helemaal niet nodig is.

Europese WNF-campagne
Het Wereld Natuur Fonds voert momenteel in zestien Europese landen de campagne Turn up the Volume of Nature voor behoud van de Europese natuurregels. Iedereen kan een lied componeren van natuurgeluiden en deze sturen naar de eigen minister voor natuurbeleid. Met de actie roept WNF de lidstaten op om de huidige, sterke natuurwetgeving ongemoeid te laten.

Waarom de Europese Commissie de publicatie van het rapport én haar besluit over de natuurwetgeving al maanden uitstelt is een raadsel. De woordvoerder van Commissaris Juncker wijt het aan de vluchtelingencrisis, de Tweede Kamer kreeg afgelopen dinsdag daarentegen de mogelijke Brexit als verklaring. Het getalm van de Europese Commissie heeft er zelfs toe geleid dat het kabinet de conferentie over de natuurwetgeving in Amsterdam eind deze maand op het laatste moment moest afblazen.

Maximale druk
Door de onbegrijpelijke geheimhouding krijgt onze mooiste natuur niet de bescherming die ze verdient. Het Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten en Vogelbescherming roepen de Nederlandse regering daarom op om tijdens haar Europees voorzitterschap maximale druk uit te oefenen op de Europese Commissie om het zogenoemde Werkdocument officieel te publiceren. Dat kan al aanstaande maandag als staatssecretaris Dijksma bij de Milieuraad in Luxemburg aanwezig is.

Persbericht WNF