Het gemeentebestuur van de Spaanse stad Valencia heeft twee evenementen met stieren verboden: toro embolado (vuurstier) en toro en corda (stier is vastgebonden aan een touw op straat). Het gemeentebestuur beschouwt deze twee evenementen als een ernstige vorm van dierenmishandeling. Op 30 juni zal dit besluit van kracht worden. Helaas zal de vuurstier nog plaatsvinden in Benimamet op 18 en 24 juni, net voor het verbod intreedt.

Vuurstier
Vuurstier in Valencia verboden wegens dierenleed| Foto: Partido Animalista Contra el Maltrato Animal

Einde subsidiëring
Ook is er besloten om geen feesten met stieren meer te subsidiëren, net zoals stierenvechtscholen. Sinds vorig jaar wordt hier geen belastinggeld meer in gestoken, maar nu wordt het besluit ook formeel opgenomen in de lokale wet. Helaas hebben deze maatregelen geen effect op de stierengevechten zelf, deze gaan gewoon door. De stierenvechtarena is nu in handen van de drie politieke partijen die in Valencia regeren.

Ook wil het gemeentebestuur werken naar een stad die veel vriendelijker is voor dieren. Helaas vindt het bestuur dat een verbod op het stierenvechten nu een te grote stap zou zijn. De burgemeester van de stad, Joan Ribó, wierp eerder dit jaar het idee op om in Valencia stierengevechten te houden waarbij het dier niet wordt gedood in het bijzijn van het publiek, zoals dit het geval is in Portugal. Men stelt dat dit een meer diervriendelijke optie is dan de klassieke Spaanse stierengevechten (waarbij de stier wel in de arena wordt gedood), maar dit is niet het geval: de stier is zwaargewond en moet langer wachten tot het zijn genadeschot krijgt. De stier zal langer lijden als deze niet gedood wordt tijdens het stierengevecht.

Toro de corda
Toro en corda wordt ook verboden in Valencia | Foto: AnimaNaturalis

Lobby
Het zijn stappen in de juiste richting, maar de strijd is nog niet gestreden. Sinds vorig jaar mei is de samenstelling van veel gemeentebesturen veranderd na de gemeentelijke en deelstaatsverkiezingen. Hierdoor is er een zwaardere vertegenwoordiging van partijen die een verbod op evenementen met stieren en de stop op subsidiëring ervan wel zien zitten. CAS International (Comité Anti Stierenvechten), een Nederlandse organisatie die zich uitsluitend richt op het einde van het stierenvechten en evenementen met stieren, lobbyt samen met zusterorganisaties in Spanje voor het einde van dit soort feesten.

Marius Kolff, directeur van CAS International, zegt het volgende over het effect van het lobbyen in Spanje:

“We zijn soms zo onzichtbaar bezig en dan lijkt het alsof we niets doen, maar lobby bij lokale, provinciale en nationale overheden, en zelfs bij de Europese Unie, is onderhand onze belangrijkste bezigheid. Na jaren van demonstreren op straat hebben we nu de aandacht van het publiek en de pers en daarom van de politiek, en wel op een positieve manier. En zo werkt het dus ook bij gemeenten…als één schaap over het hek is volgen er meer. Lobby is de smeerolie waarmee we de stieren en paarden kunnen redden. We zijn niet tegen de politiek, maar denken met ze mee, samen op weg naar een betere wereld.”

Nu het politieke klimaat veranderd is, en de conservatieve, pro-stierenvechtpartijen minder macht hebben, lukt het organisaties om samen te werken met politieke partijen om initiatieven te starten met als doel het einde van evenementen met stieren en de subsidiëring ervan. We zien ook, sinds de gemeentelijke en deelstaatsverkiezingen van 20 mei 2015 een golf van gemeenten in Spanje die eindelijk een einde maken aan dit leed en/of de subsidiëring ervan. Er worden goede stappen gemaakt in de juiste richting, maar er moet nog veel werk verzet worden zodat geen enkele stier meer lijdt in de Spaanse straten en arena’s.

Bron ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer