Sandra van de Werd

Sandra van de Werd
Foto: Wim van der Hulst

Sandra van de Werd (1963) is veganist en oprichtster en coördinator van Comité Dierennoodhulp. Een ANBI-stichting die enkel werkt met vrijwilligers en actie voert om dieren in nood of die in nood dreigen te komen te helpen. Comité Dierennoodhulp tracht zich vooral te richten op dierenleed dat niet veel aandacht krijgt van andere dierenorganisaties, zoals bijvoorbeeld dierenleed door kunstuitingen, dierenleed op kinderboerderijen, dierenleed door het in beslag nemen van honden die gebeten hebben, dierenleed door het dieronvriendelijk bestrijden van overlast van dieren.

Met haar acties wil Comité Dierennoodhulp werken aan een mentaliteitsverandering bij mensen ten opzichte van dieren. Door middel van actie en publiciteit wil het mistoestanden met dieren aan de kaak stellen, ook richting politiek. Het Comité vindt dat dieren net als mensen recht op een eigen leven hebben in zo natuurlijk mogelijke omstandigheden en het verdienen om met respect behandeld te worden. Red een Legkip is één van de initiatieven van Comité Dierennoodhulp waardoor jaarlijks ruim 1700 legkippen van de slacht gered worden om eindelijk het leven te krijgen waar ze recht op hebben.

De werkgroep Hulp Inbeslaggenomen Honden is ook een initiatief van Comité Dierennoodhulp. De werkgroep komt op voor honden die inbeslag genomen worden door een bijtincident en zij tracht een rechtvaardige behandeling voor deze honden te bewerkstelligen. Naast een zwartboek Konijnen in de hel heeft Sandra ook het rijk met foto’s geillustreerde kippenboek Isabel en Annabel in de sneeuw en het konijnenboek Juultje en Jonathan geschreven. Beide boeken zijn uitgegeven door de stichting zelf. Ook publiceerde zij op de website van PiepVandaag en Red een Legkip het Dagboek van Winnie, een gered vleeskuiken. Op de website van Hart voor dieren en Red een Legkip publiceerde zij later het Dagboek van Daantje, een gered vleeskuiken. In juni 2014 is gezamenlijk met Martin en Helly Gaus het Zwartboek Inbeslaggenomen Honden zowel in drukvorm als digitaal gepubliceerd. Samen met dominee Hans Bouma en EDEV organiseerde Comité Dierennoodhulp de afgelopen twee jaar de Vredesdienst voor dieren.

Archief