De beer die jogger Andrea Papi fataal verwondde, blijkt een mannelijke beer te zijn. Dat is de conclusie van twee forensische rapporten van de Italiaanse dierenwelzijnsgroep Leal. Dat betekent dat vrouwelijke beer die nu vastzit, onschuldig is.

Beer jogger
Foto: publiek domein

Dierenactivisten roepen op tot de onmiddellijke vrijlating van JJ4, de vrouwelijke beer die wordt verdacht van het fataal verwonden van Andrea Papi in Noord-Italië. Leal heeft de rechtbank twee forensische rapporten voorgelegd die bewijzen dat JJ4 niet de aanvaller was. Daarvoor bekeken ze de tandafdrukken op Papi’s lichaam. Volgens patholoog Mattia Barbareschi waren de tanden namelijk zo’n 8 centimeter lang, een lengte die past bij een volwassen mannelijke beer.

Dierentanden

In de vetinaire wetenschap zijn dierentanden vergelijkbaar met vingerafdrukken qua identificerende waarde. Leal’s advocaat Aurora Loprete zegt:

“We hebben de rechtbank gevraagd om een gespecialiseerde dierenarts naar de beer te laten kijken om haar tanden op te meten.”

24 mei is de hoorzitting en wordt het lot van de beer duidelijk. De organisatie zegt nu met wetenschap de leugens van gouverneur Maurizio Fugatti te kunnen weerleggen. “JJ4 is onschuldig”, zei Leal in een verklaring.

Fugatti’s klopjacht

Fugatti, de gouverneur van het Noord-Italiaanse Trentino, is namelijk uit op een klopjacht als het gaat om de beren uit het gebied. Hij gaf in 2020 al een bevel om JJ4 te doden na een niet-dodelijke aanval op twee wandelaars. Het bevel werd toen tegengehouden door de rechtbank onder druk van Leal en Sergio Costa, de toenmalige minister van Milieu. Na de dood van de jogger gaf Fugatti weer het bevel om de beer te doden, maar ook dit keer werd het bevel door de rechtbank verworpen.

Op 17 april werd JJ4 gevangen en gescheiden van haar drie welpen. De gouverneur zei dat hij de beer “tijdens de vangst” zou hebben laten neerschieten als het bevel om haar te doden niet was geschorst door de rechtbank. “JJ4 zal worden afgemaakt als de rechtbank het toestaat”, zei hij vorige week. Fugatti werkt ondertussen al aan bevelen voor het afmaken van twee andere beren die hij als gevaarlijk beschouwt, MJ5 en M62.

Geen roofzuchtige aanval

Ook bleek uit de rapporten van Leal dat de aard van de aanval een poging was om afstand te creëren en het slachtoffer bang te maken en niet “een opzettelijke of roofzuchtige aanval”. Volgens de dierenwelzijnsgroepen houden beren gewoonlijk afstand van mensen, maar leggen ook verantwoordelijkheid bij de lokale autoriteiten.

Die moeten ervoor zorgen dat mensen wegblijven van de gebieden waar vrouwelijke beren met hun welpen verblijven. Ook de ouders van de omgekomen Papi hebben kritiek op het feit dat burgers niet op de hoogte waren dat er beren zo dicht leven bij de gebieden waar ook mensen lopen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma