De beer die in Italië een jogger aanviel mag van de rechter niet zomaar afgemaakt worden. De jogger is helaas overleden door de aanval, maar de beer is moeder en verdedigde haar jongen. Dierenrechtenorganisaties vochten het bevel aan van gouverneur Maurizio Fugatti, die de beer wil laten afmaken.

Bevel tot afmaken beer die jogger doodde opgeschort
Bevel tot afmaken beer die jogger doodde opgeschort | Foto (JJ4): Trento provinciaal persbureau

Een rechtbank in het Noord-Italiaanse Trentino heeft het bevel opgeschort om de beer te doden die een jogger aanviel met fatale afloop. De provinciale gouverneur Maurizio Fugatti, lid van de extreemrechtse Lega-partij, gaf na de dood van de jogger de opdracht om het dier te vangen en te doden. Maar vrijdag zette de rechtbank daar een streep door, nadat dierenrechtenorganisaties in beroep gingen. De vertegenwoordiger van de Internationale Organisatie voor Dierenbescherming (OIPA) verwelkomde de uitspraak. Ornella Dorigatti:

“We zijn blij dat de rechtbank het bevel om de beer te doden heeft opgeschort. Je kunt deze dieren niet doden, maar [we moeten] gaan werken aan een project om met ze samen te leven.”

De beer heeft geen mensennaam gekregen, maar wordt JJ4 genoemd.

Bevel lijkt meer op wraak

Dierenorganisatie Lega Anti-Vivisezione was een van de organisaties die in beroep gingen tegen het besluit omdat het bevel:

“…meer leek op een gebaar van wraak dan een manier om ieders veiligheid te garanderen.”

De 17-jarige beer is recent bevallen en volgens experts kwam de aanval doordat ze de man als een dreiging zag voor haar welpen. De beer doden zou feitelijk een straf zijn voor het hebben van een moederinstinct. Bovendien zouden haar jongen moederloos worden. Afgelopen 20 jaar zijn in Italië 7 mensen aangevallen door een beer, maar dit was de eerste keer in de moderne tijd dat er iemand bij overleed. Gouverneur Fugatti heeft nu tot 11 mei om in hoger beroep te gaan tegen het besluit van de rechtbank.

Bevel tot afmaken beer die jogger doodde opgeschort
Beren verdedigen hun territorium | Foto: publiek domein

Life Ursus-project

Beren hebben een centrale rol in de cultuur en geschiedenis van de Trentino regio. Sint Romedius zou een hemelse beschermer van het gebied zijn en wordt vaak afgebeeld met een beer aan zijn zijde. Volgens de legende was hij op weg naar Trento om de bisschop te ontmoeten. Nadat zijn paard werd verscheurd door een beer, temde hij het dier en reed te beer naar zijn bestemming.

Vanaf de 17e eeuw daalde het aantal bruine beren sterk in Italië door de jacht. Het dieptepunt was in 1998, toen leefden er nog maar vier 4 beren in de regio. Daarom werd het EU-gefinancierde Life Ursus-project opgezet, met als doel de beren in de regio te herintroduceren. Daarvoor werden 9 beren vanuit Slovenië naar Trentino gebracht, drie mannetjes en zes vrouwtjes. Meer dan twintig jaar later leven er ongeveer honderd beren in het bergachtige gebied.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma