Een wilde bruine beer met de bijnaam Papillon houdt de gemoederen in Italië flink bezig. Nadat de beer eerder gevangen werd omdat hij een gevaar voor mensen zou vormen, wist Papillon op een onmogelijk geachte manier te ontsnappen. Inmiddels is hij weer gevangengenomen en spreken verschillende mensen zich uit over het lot van het dier. Onder hen is Sergio Costa, de Italiaanse minister van Milieu.

Papillon
Italiaanse minister van Milieu: “Laat beer Papillon vrij” | Foto: Wikimedia Commons

Houdini

Papillon, die de codenaam M49 draagt, vluchtte op 27 juli uit het centrum van Casteller. Eerder was hij al over drie elektrische hekken en een vier meter hoge barrière van de versterkte opvang geklommen. Ook wist hij zich van zijn radiokraag te ontdoen. De beer werd echter na 42 dagen wederom gevangen in de omgeving van Lagorai, in een zogenaamde buisval. Inmiddels staat Papillon bekend als de meest gezochte beer van Europa en word hij beschouwd als een ‘ontsnappingsgenie’. Ook is hij een symbool van vrijheid geworden en van de kracht van de natuur over de mens. Minister Costa over Papillon in een Facebookbericht:

“Papillon moet vrij leven. Ik ben met mijn hele hart tegen de zinloze behandeling van dit arme dier, wiens enige fout is dat het een beer is. Ik sta aan de kant van Papillon en we zouden ons allemaal moeten schamen voor wat er gebeurt.”

Hij legde ook uit dat de nationale regering weinig zeggenschap heeft over de toekomst van Papillon, aangezien de provincie Trento een autonome status heeft en hierdoor het eenzijdige recht heeft te beslissen of de beer moet worden gevangen of teruggezet moet worden in het wild.

Beschuldigingen

De eerste opdracht voor de vangst van de beer werd in juni 2019 uitgevaardigd door de president van de provincie Trento, Maurizio Fugatti. Hij verklaarde dat het dier een gevaar voor mensen vormde, nadat het dichtbij bewoonde gebieden was gezien. Ook gaven de autoriteiten toestemming aan rangers om de beer neer te schieten als deze in de buurt van bewoonde gebieden kwam. Er wordt beweerd dat de beer vee heeft gedood, maar volgens het WWF zijn deze beschuldigingen ongegrond.

Een aantal milieugroeperingen heeft gezegd juridische stappen te gaan ondernemen. Minister Costa lijkt dit wel te kunnen begrijpen:

“Een beer die nooit agressief is geweest tegenover mensen, zal en mag niet worden behandeld als een geharde misdadiger.”

Ornella Dorigatti, de Trento-vertegenwoordiger van de Internationale Organisatie voor Dierenbescherming, heeft zelfs gezegd in hongerstaking te gaan en geeft blijk van haar strijdvaardigheid:

“We moeten deze beren redden. Wij zijn hun stem en we zullen vechten totdat M49 vrij is.”

Nadat de berenpopulatie in Trentino was afgenomen tot slechts vier, werden in het jaar 2000 weer bruine beren uit de Alpen in het gebied geïntroduceerd. De populatie van de dieren bedraagt momenteel ongeveer negentig exemplaren.

Bron:

© AnimalsToday.nl Femke van Iperen