Eerder werd al bekend gemaakt dat Kaavan, een 35-jarige eenzame olifant, eindelijk bevrijd wordt uit de Pakistaanse dierentuin waar hij bijna zijn hele leven heeft doorgebracht. De olifant heeft een medische goedkeuring gekregen en mag nu officieel verhuizen.

eenzame olifant
Eenzame olifant Kaavan klaar voor verhuizing | Foto: Wikimedia Commons

‘Pakistans eenzaamste olifant’

Kaavan staat ook wel bekend als ‘Pakistans eenzaamste olifant’ nadat een filmpje van het dier rondging op sociale media. Sindsdien hebben veel dierenrechtenactivisten, waaronder zangeres Cher, zich ingezet voor zijn bevrijding. Hij mag nu eindelijk de slechte omstandigheden van de Marghazar Zoo in hoofdstad Islamabad verlaten. Hoogstwaarschijnlijk verhuist de olifant naar een opvang in Cambodja, waar hij omringd zal zijn door andere olifanten en waar de leefomstandigheden beter zijn.

Medisch onderzoek

In mei besloot het hooggerechtshof van Pakistan dat de vervallen dierentuin moest sluiten omdat de dieren verwaarloosd werden. Uit het medische onderzoek blijkt dat het maar goed is dat de dierentuin nu eindelijk sluit. Kaavan heeft namelijk overgewicht, terwijl hij ook tekenen van ondervoeding vertoont. Dit komt doordat hij zeer eenzijdig voedsel in de dierentuin kreeg. Bovendien stalen werknemers soms voedsel dat voor hem bedoeld was. Verder zijn Kaavans nagels gebarsten en overgroeid door jaren op een ongeschikte grond te hebben staan.

Herstel

Volgens Martin Bauer, woordvoerder van de organisatie Four Paws (vier poten), is Kaavan klaar voor de verhuizing:

“Kaavan is sterk genoeg, dus nu zullen stappen gezet worden om zijn verhuizing naar een dierenopvang te regelen.”

Omdat zijn wonden niet alleen van fysieke aard zijn, zal zijn herstel volgens Bauer lang gaan duren. Sinds de dood van zijn partner Saheli in 2012 kampt Kaavan met eenzaamheid. Soms schudde hij uren achter elkaar zijn hoofd naar voren en achter, omdat hij zich erg verveelde. Gelukkig hoeft hij zich voortaan niet meer te vervelen en kan hij genieten van de rest van zijn leven.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma