Zo nu en dan naar de kapper gaan is geen overbodige luxe, zeker niet als je een merinoschaap bent. Dat ondervond ook ooi Ewenice, die vier jaar lang niet geschoren werd. Ewenice ontsnapte bij haar eigenaars en dwaalde zo lang alleen rond dat ze een vacht van wel 20 kilo ontwikkelde!

schaao
Schaap verlost van 20 kg wol | Foto: RSPCA Victoria

Toen het vrijgevochten schaap in juli werd gevonden nabij de plaats Redcastle in de Australische staat Victoria, alarmeerden lokale bewoners gelijk dierenbeschermingsorganisatie RSPCA. De RSPCA kwam snel ter plaatse en ontdekte na rondvraag dat het dier al minstens vier jaar niet geschoren was. Daarop werd het dier, Ewenice gedoopt, snel aan een hoognodige scheerbeurt onderworpen.

Dat leverde niet alleen een gewichtige berg wol op, maar maakte ook dat Ewenice een ware transformatie onderging. Het nu kale schaap kon voor het eerst in tijden goed door een dierenarts worden onderzocht. Ze werd verhuisd naar een nieuw onderkomen toen ze gelukkig gezond bleek te zijn.

Oververhitting reëel gevaar

Het verhaal van Ewenice klinkt ludiek en veel mensen zullen het eigenzinnige dier haar vrijheid gunnen, maar dat haar avontuur niet geheel zonder risico was is zeker. Merinoschapen verliezen hun vacht, in tegenstelling tot sommige andere schapenrassen, niet vanzelf. Daarom moeten ze minimaal eens per jaar geschoren worden. Anders lopen ze het gevaar oververhit te raken. Een kans die in een warm land als Australië, waar op sommige plaatsen temperaturen van 40 graden of meer gehaald kunnen worden, reëel is. Maar ook kan hun ontlasting in de vacht terechtkomen, kunnen de dieren vervuilen en vliegen en maden aantrekken.

“Het voor een langere tijd meetorsen van zo’n enorme hoeveelheid wol moet een danige impact hebben gehad op het welzijn en de kwaliteit van leven van deze ooi”, zegt ook Victoria’s hoofdinspecteur dierenwelzijn van de RSPCA, Terry Ness. Zij benadrukt dat het incident laat zien hoe belangrijk het is om het dierenwelzijn te waarborgen. Of dat nu gaat om dieren uit een groot productiebedrijf of om mensen met een hobbyboerderij.

Wel veel, geen record

Ewenice is overigens niet het enige voortvluchtige schaap geweest dat de krantenkoppen haalde vanwege een zware vacht van een aantal jaren. De grootste knipbeurt ooit kreeg Chris, die na een scheerbeurt door kampioen schapenscheerder Ian Elkins zelfs meer dan 40 kilo lichter was. Gelukkig heeft Ewenice niet zo veel gewicht mee hoeven torsen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Merel Roks