Een mannelijk luipaard is onlangs gered door het Maharashtra Forest Department in India. Het dier is met een infectie naar het Manikdoh Leopard Rescue Centre in Junnar gebracht. Na een succesvol rehabilitatieproces is de luipaard weer vrijgelaten in zijn eigen leefomgeving.

luipaard
Luipaard (Panthera pardus) na infectie weer vrij in het wild | Foto (illustratief): Derek Keats via Wikimedia CC BY 2.0

De grote kat van naar schatting zeven jaar oud is gered in Dhule, in de staat Maharashtra. Een samenwerking tussen de Junnar Forest Division en Wildlife SOS, maakte het mogelijk om het dier te helpen. Bij aankomst in het reddingscentrum bleek het luipaard ernstig verzwakt en ondervoed te zijn. Ook had hij haaruitval rond de staartinplant. Uit bloedonderzoek van dierenartsen van Wildlife SOS bleek dat het dier een mogelijke bacteriële infectie had. Dierenarts bij Wildlife SOS, Chandan Sawane:

“De bacteriële infectie bij het luipaard had geleid tot neurologische problemen, wat bleek uit het feit dat hij zijn kop steeds liet zakken. Het succesvolle herstel van deze mannetjesluipaard toont de aanpak van de gerichte medische hulp van Wildlife SOS voor het behoud van wilde dieren.”

.

#GNvdD: Verdwaalde luipaard gered uit huis in India

Bestrijding infectie

Het luipaard kreeg antibiotica om de infectie te bestrijden en verdere complicaties te voorkomen. Met de dag verbeterde de gezondheid van de grote kat. Er zijn aanvullende bloedtesten gedaan, waaruit bleek dat het dier volledig was hersteld. Toen hij fit genoeg was, werd hij overgedragen aan het bosdepartement, die hem weer vrijliet in zijn natuurlijke habitat. Medeoprichter en CEO van Wildlife SOS, Kartick Satyanarayan:

“In het licht van een snel afnemende luipaardpopulatie in het land, onderstreept deze succesvolle behandeling en rehabilitatie de kritieke rol van tijdige interventie om het welzijn van deze grote katten te garanderen.”

.

Luipaard
Foto: publiek domein

Steeds kleiner leefgebied

Leefgebieden van luipaarden worden steeds kleiner door de snelle verstedelijking in India. Bomenkap garandeert huizenbouw, maar dit betekent ook dat mensen steeds dichter bij het leefgebied van dieren komen te wonen. Doordat de habitat van het luipaard steeds kleiner wordt, neemt ook het aantal natuurlijke prooien af. Omdat ze geen voedsel kunnen vinden, worden de dieren gedwongen om in menselijke nederzettingen te komen op zoek naar voedsel. Soms kunnen ze geen voedsel vinden, zoals misschien ook het geval was bij deze luipaard.

Stroperij, habitatverlies, tekort aan voedsel en toenemende mens-dierconflicten blijven een bedreiging voor de luipaard. Wildlife SOS werkt in Maharashtra om de conflicten te verminderen door mensen bewust te maken via bewustmakingsprogramma’s en workshops

Bron:

#GNvdD: Verdwaalde luipaard gered uit Mercedes-Benz fabriek in India

©AnimalsToday.nl Jane Sauer