In het Indiase dorpje Jawan in de staat Uttar Pradesh is een verdwaalde luipaard gered die zich had verstopt in een woonhuis. Het gaat om een volwassen mannetje van 6 à 7 jaar oud. Het dier is gered door Wildlife SOS, het Uttar Pradesh Forest Department en Etawah Safari.

Verdwaalde luipaard gered uit huis in India
De verdwaalde luipaard | Foto: screenshot video Wildlife SOS/YouTube

De luipaard werd voor het eerst gesignaleerd door boeren toen het dier rond de velden van Jawan liep. De situatie liep uit de hand doordat de aanwezigheid van de luipaard paniek zaaide onder de dorpelingen. Zij besloten het heft in eigen handen te nemen en probeerden het dier weg te jagen. Het tegenovergestelde effect werd bereikt, want de luipaard vluchtte een huis in. De woning heeft dezelfde in- en uitgang, dus besloten de dorpelingen, nadat ze het dier het huis zagen binnengaan, de deur van buitenaf te sluiten. In het huis waren toen nog drie mensen, die zich voor hun eigen veiligheid in de keuken opsloten.

Verdwaalde luipaard gered uit huis in India
Gered | Foto: screenshot video Wildlife SOS/YouTube

Reddingsoperatie van zes uur

Om de reddingsoperatie veilig te laten verlopen, moesten de bewoners eerst worden geëvacueerd. Het ijzeren rooster boven het keukenraam werd doorgeknipt zodat de familie door de ruimte naar buiten kon kruipen. Vervolgens probeerden de reddingsteams de luipaard te lokaliseren, wat zo’n twee uur duurde. Na het boren van een gat in de muur, vonden ze het dier gehurkt onderaan een trap. Dierenartsen verdoofden de katachtige voorzichtig door het gat en plaatsen hem in de vangkooi. De hele reddingsoperatie duurde maar liefst zes uur. Uiteindelijk verzamelde bijna het hele dorp zich om het dier te kunnen zien, maar de boswachters beheersten de menigte en bedekten het gebied met veiligheidsnetten.

De luipaard werd nagekeken door de dierenartsen. Het dier werd gezond bevonden en was geschikt verklaard om weer vrijgelaten te worden. De volgende ochtend reisde het team van Wildlife SOS naar Mohand Forest Range in de Shivalik regio. Dit woud is een groot aaneengesloten gebied dat samenvloeit met de bossen van Rajaji en Jim Corbett in de staat Uttarakhand. Het is een goed leefgebied voor luipaarden en hier werd het mannetje dan ook vrijgelaten.
.

Op zoek naar voedsel

Volgens het reddingsteam was het dier waarschijnlijk op zoek naar voedsel, toen hij zich misschien afvroeg waar zijn bos, zijn thuis, was gebleven. De tragische realiteit is dat zijn leefgebied is vervangen door menselijke nederzettingen. De luipaard was dus niet alleen zijn thuis kwijt, maar ook zijn voedselbron. Vanwege het krimpend leefgebied, vond de luipaard mogelijk niet genoeg plantenetende dieren om zich mee te voeden. Daarom was het dorp zijn volgende optie om op vee of gedomesticeerd vee te jagen.

Luipaarden rusten gewoonlijk overdag en leggen ’s nachts enorme afstanden af van maar liefst 30 of 40 kilometer op zoek naar voedsel. In dit geval was het dier ook op zoek naar eten, maar raakten de mensen in paniek. Een situatie als deze loopt uit de hand als mensen zich niet bewust zijn van hun omringende habitat, waar een luipaard deel van uitmaakt. Luipaarden wonen in hetzelfde gebied en inzicht in hun gedrag kan de manier waarop mensen naar deze dieren kijken volledig veranderen.
.

#GNvdD: Verdwaalde luipaard gered uit Mercedes-Benz fabriek in India

.
Steeds meer luipaarden dwalen af naar dichtbevolkte gebieden omdat hun leefomgeving is vernietigd en versnipperd. Met de juiste bosbeheerpraktijken en bewustwording onder mensen kunnen situaties als deze worden voorkomen.

Bron:

#GNvdD: Verdrinkend luipaard gered uit 15 meter diepe put in India

©AnimalsToday.nl Jane Sauer