Vandaag, dinsdag 8 december, zijn er tientallen verschillende bedreigde diersoorten te bewonderen in het Vaticaan. Nee, ze zullen niet in kooien tentoongesteld worden, maar op de beroemde Sint-Pietersbasiliek geprojecteerd worden.

Sint-Pietersbasiliek - Vaticaan
Sint-Pietersbasiliek | Foto: Ricardo André Frantz [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons
De immens grote kunstinstallatie, met de naam ‘Fiat Lux: Illuminating Our Common Home’, wordt cadeau gedaan aan de Paus door een coalitie van organisaties, waaronder Obscura Digital, Paul G. Allen’s Vulcan Inc., The Li Ka Shing Foundation, Okeanos en de Oceanic Preservation Society. Voor hetzelfde kunstproject werden al eerder foto’s van bedreigde diersoorten geprojecteerd op het 40-verdiepingen tellende Empire State Building in New York. De projectie op de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan valt samen met de klimaattop in Parijs.

De enorme projectie op het Empire State Building afgelopen zomer, wat Obscura Digital een miljoen dollar kostte, was georganiseerd om de nieuwe Discovery Channel documentaire Racing Extinction te promoten. Voorbijgangers werden verrast door prachtige beelden van tijgers, bultrugwalvissen, wolven en andere bedreigde diersoorten van over de hele wereld.

“Racing Extinction” Official Trailer

In het Vaticaan zullen de beelden geprojecteerd worden op de koepel van de basiliek. Volgens Travis Threlkel, mede-oprichter van Obscura Digital, is de kunstinstallatie een soort “visuele poëzie”, zo vertelde hij aan de The New York Times.

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor