In Noorwegen is een run ontstaan op jachtvergunningen om wilde wolven te mogen schieten. Meer dan 10.000 jagers meldden zich aan. De wilde wolf is daarmee het meest gewilde slachtoffer voor jagers in het jachtseizoen 2015-2016.

Wolf Noorwegen
Foto: Tambako the Jaguar / Foter.com / CC BY-ND

De overweldigende vraag naar jachtvergunningen voor de wolf komt neer op de bizarre verhouding van 723 jagers per wolf, er mogen zestien wolven afgeschoten worden in de jachtperiode, die loopt van 1 oktober 2015 tot 31 maart 2016. Dat terwijl de populatie bestaat uit maar 30 dieren.

Volgens de Noorse vereniging voor visserij en jacht zijn de aanvragen dit jaar nog hoger dan vorig seizoen, toen 10.000 mensen geregistreerd werden als wolvenjager. De Noorse bruine beer was het tweede meest populaire dier voor jagers: 10.930 mensen werden ingeschreven om 18 dieren te doden. Op de derde plaats komt de veelvraat, met 10.820 geregistreerde jagers op 141 te bejagen dieren.

Lange jachttraditie

Noorwegen kent een lange jachttraditie en heeft 200.000 geregistreerde jagers. De autoriteiten denken met het verlenen van jachtvergunningen voor deze dieren de populatie onder controle te houden en vee te beschermen. Algemeen aangenomen wordt dat de populatie van sommige diersoorten zo laag is door illegale jachtpraktijken. In februari laaide de discussie over de jacht weer op in Noorwegen, toen politicus Sandra Borch een foto van zichzelf in een wolvenbontjas postte op Facebook. Dierenrechtenactivisten reageerden woedend, maar Borch zelf reageerde laconiek en onverschillig. Borch gaf zelfs aan dat ze de foto bewust postte en dat de verontwaardigde reacties haar simpelweg niets konden schelen…

Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema