Bij Dronten is zondag 1 maart een vos met een strop om zijn nek gevonden. Het dier heeft zich waarschijnlijk losgetrokken en is met strop en al gevlucht, om zich alsnog vast te lopen bij een hek. De vos is verzorgd en opgevangen bij De Toevlucht in Amsterdam. Karen Soeters zocht hem op.

vos met strop om nek gered
De vos maakt het naar omstandigheden goed | Foto: via Dierennoodhulp Flevoland

Bij de Nonnetjesweg, kruising Mosselweg in Dronten zag iemand vanaf de weg een vos liggen, luidde zondag de melding bij de dierenambulance in Flevoland. Bij aankomst bleek het dier een strop om zijn nek te hebben. Het gebruik van de strop bij jacht is verboden.

Vos met strop om nek
Vos met strop om nek gevonden bij Dronten | Foto: via Dierennoodhulp Flevoland

Het dier was zo koud dat de lichaamstemperatuur niet meer te meten was. Bij de dierenarts heeft de vos wat vocht toegediend gekregen en is weer een beetje op temperatuur gebracht. Via tussenopvang bij Stichting Dierennoodhulp Flevoland is de vos overgebracht naar dierenopvang De Toevlucht in Amsterdam. Karen Soeters ging kijken bij De Toevlucht en sprak met oprichter Gerrit Zant over de toestand van de vos:
.

Strop

Het is voor zover bekend de eerste keer dat een vos met de strop eromheen gevonden wordt. Het is een strop van staaldraad met een schuiflus. Als de vos in die strop komt en probeert verder te lopen dan schuift de lus dicht en zit het dier vast. Schijnbaar is het de vos gelukt zich los te rukken en er met strop en al vandoor te gaan. Toen het dier met de stop nog om zijn nek door een hek wilde rennen bleef hij alsnog haken.

strop
De strop waarmee de vos gevangen is | Foto: via via Dierennoodhulp Flevoland

Voordat de vos naar De Toevlucht ging vertelde Susan van de Waal van Dierennoodhulp Flevoland, waartoe ook de dierenambulance behoort:

“De vos heeft goed gegeten en bij het wisselen van de voerbak is hij alweer in staat ruzie met mij te maken dus hij word alweer aardig zich zelf dus een goed teken!”

Vos met strop om nek
Geredde vos bij dierenopvang De Toevlucht | Foto: screenshot video Animals Today/YouTube

Inmiddels is de vos een stuk levendiger en vetroont alweer natuurlijk gedrag, aldus Gerrit Zant van De Toevlucht. Wel heeft hij een wond aan de zijkant, maar het dier zit lekker warm in de opvang met water en voedsel. Uiteraard word uitgezocht wie er zo ‘diervriendelijk’ is en stroppen plaats voor vossen. Susan van de Waal:

“Gelukkig is er hulp in deze regio om dit soort wilde dieren hulp te bieden en ik ben blij met de samenwerking met De Toevlucht waar de vos nu is. En het is natuurlijk heel belangrijk dat de persoon die dit op zijn geweten heeft gevonden wordt, dus mensen die meer mensen denken te hebben mogen altijd mailen op voorzitter@dnfl.nl.”

dierenambulance van Stichting Dierennoodhulp Flevoland
Dierenambulance van Stichting Dierennoodhulp Flevoland | Foto: Dierennoodhulp Flevoland

Stroperij

Mocht je tips hebben over stroperij dan kun je het beste contact opnemen met de politie via 0900-8844. Je kunt ook Animals Today op de hoogte brengen als je liever geen contact opneemt met de politie. Wij respecteren je privacy en zorgen dat je informatie op de juiste plek belandt. Mail ons op redactie@animalstoday.nl.

©AnimalsToday.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.