Afgelopen week hebben douanebeambten een bezoek gebracht aan Naturalis. Ze hebben daar metingen gedaan van dierlijk materiaal uit de collectie met behulp van röntgenapparatuur. Het gaat om materialen als bot, ivoor en koraal, maar ook bijvoorbeeld schildpad, schubben en veren.

Douane foute souvenirs
Foto: WNF

De uitkomsten worden gebruikt om op te nemen in een referentiebestand. Met behulp van de data uit dit bestand wordt op Schiphol de herkomst van goederen en souvenirs bepaald.

Vaak is het niet toegestaan om dit soort producten Nederland binnen te voeren. Met een dergelijk referentiebestand en mobiele röntgenapparatuur kan de douane de samenstelling van onbekend materiaal snel achterhalen en ingrijpen.

De douane treft nog zeer regelmatig zogenaamde ‘foute souvenirs‘ aan. In volgorde van aantallen in beslag genomen spullen door de douane op Nederlandse luchthavens: koraal, papegaaien, schelpen, ivoor, zeeschildpadproducten. Daarnaast worden krokodillen, slangen en hagedissen, vlinders, cactussen en orchideeën in beslag genomen. En soms zelfs producten van tijger en neushoorn.

Het WNF heeft een folder met informatie op de site en heeft zelfs een ‘foute souvenir’ game ontwikkeld om je kennis op dit vlak te testen.

Bron: Vroege Vogels ©PiepVandaag.nl