De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in samenwerking met de recherche milieuteams van de politie in Noord-Holland vier mannen aangehouden. De mannen worden ervan verdacht lid te zijn van een criminele organisatie die zich bezig houdt met onder andere wereldwijde illegale dierenhandel. Ook zijn tientallen zeldzame vogels in beslag genomen waaronder neushoornvogels en muskaatvinken.

Dubbelhoornige neushoornvogel
Dubbelhoornige neushoornvogel | Foto: Wikimedia Commons

De verdachten zijn afkomstig uit de provincies Utrecht en Limburg. De hoofdverdachte in deze zaak heeft een legale dierenhandel maar zoals het er nu naar uit ziet handelt hij ook illegaal. Zo werden begeleidende documenten van de dieren vervalst waardoor het om een legale handel lijkt te gaan, maar niets is minder waar. De dieren werden uiteindelijk met veel winst verkocht. Onderdeel van het onderzoek is of de verdachten zich tijdens de vangst en het transport aan de regels hebben gehouden. Het vangen van vogels met zogenaamde lijmstokjes is bijvoorbeeld strafbaar.

In het verdrag Convention on International Trade in Endangered Species (CITES) zijn de regels met betrekking tot de handel in (beschermde) diersoorten internationaal vastgelegd. Er zijn afspraken gemaakt over de wetgeving maar ook over de naleving en de controle daarop.

Zo moeten bijvoorbeeld beschermde diersoorten die internationaal verhandeld worden, begeleid worden door documenten waaruit de legale herkomst van de dieren blijkt. Dit om te voorkomen dat deze dieren op illegale wijze verhandeld worden.

Bron: Sophia-vereeniging.nl ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.