Kerst: de tijd van het jaar waar velen met plezier naar uitkijken. Gezellige feestdagen met familie en vrienden, pakjes onder de kerstboom en lekker eten. Konijnen zijn populaire cadeautjes in deze periode, want de kinderen vinden ze zo leuk. Maar dieren zijn geen speelgoed en hebben ook aandacht en een goede verzorging nodig als de nieuwigheid eraf is.

TEDDY WIDDER
Teddy Widder | Foto: Marktplaats

Teddy Widder en Angora
Dierenasiels waarschuwen nu in het bijzonder voor nalatigheid bij de verzorging van langharige konijnen, zoals de rassen Teddy Widder en Angora. Met hun pluizige vachtjes zien de konijntjes er schattig uit, maar velen onderschatten de hoeveelheid onderhoud die deze dieren en hun vacht nodig hebben. Zo moet een langharig konijn drie keer per week goed gekamd worden, om te voorkomen dat de vacht gaat klitten of vervilten en vies wordt. Door de jeuk die slechte vachtverzorging veroorzaakt, gaat het konijn krabben tot er wondjes ontstaan. Vliegen leggen hier graag hun eitjes in, waardoor het arme konijn besmet raakt met maden. Het is af te raden langharige konijnen buiten in de regen te laten en zaagsel en stro als bedding te gebruiken, want ook hierdoor klit de vacht snel.

Kortom, er komt nogal wat kijken bij een goede verzorging en dit kan onvoorbereide kopers behoorlijk tegenvallen. Asiels en konijnenopvangcentra constateren een stijging van het aantal afgedankte langharige konijnen en zijn bang voor een piek in het begin van het nieuwe jaar, als de voormalige kerstcadeautjes onderschat blijken te zijn.

 

Niet zo egoïstisch
Bij het uitkiezen van een huisdier denkt de koper of adoptant voornamelijk aan zichzelf. Hij vraagt zich af of hij het dier mooi genoeg vindt, en of het bij hem past. Maar minstens zo belangrijk is de vraag: ‘Kan ik aan de welzijnseisen van het dier voldoen?’ Verdiep je vóór aanschaf in wat het beoogde huisdier nodig heeft en of je zin en tijd hebt in de verzorging. Een konijn kan wel tien jaar oud worden, brengt (onverwachte) kosten met zich mee, heeft ruimte nodig en is het liefst samen met een maatje. Een dier neem je voor het leven. Betwijfel je of je het de juiste verzorging kunt geven? Begin er dan niet aan.

Ben jij juist wel de aangewezen persoon voor een Teddy Widder- of Angorakonijn? Adopteer er dan eentje bij een asiel of konijnenopvang.

Bronnen: teddywidders.nl en dierenasiels.com ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.