Na een eerder verbod op dierproeven voor cosmetica en nadat PETA India in 2014 ervoor heeft gezorgd dat dierproeven geen vereiste meer waren voor huishoudelijke producten, volgt nu ook een onmiddellijk dierproefverbod voor zeep en detergenten. Die beslissing werd onlangs unaniem genomen door alle 24 leden van het verantwoordelijke Indische overheidsorgaan, het Committee for the Purpose of Control and Supervision of Experiments on Animals (CPCSEA).

dierproeven
Foto: David Burke/Flickr

Hoewel er wereldwijd een groeiend aantal bedrijven deze gruwelijke praktijken niet meer toepast, is er nog steeds een groot aantal die de gedateerde dierproeven gebruiken. De dieren worden dan levend en volledig bij bewustzijn onderworpen aan pijnlijke experimenten, waaronder het inbrengen van de vloeistof in de ogen, besproeien van het gezicht of zelfs gedwongen slikken van chemische middelen om te observeren hoe schadelijk de stoffen zijn.

Voor de gedeeltelijke afschaffing van 2014 was een van de wettelijk vereiste tests zelfs het insmeren van opengeschaafde huid van cavia’s met de chemicaliën.

Minister van Vrouw- en Kinderontwikkling, en dierenrechtenactiviste Maneka Gandhi vertelt:

“Ik ben blij dat deze beslissing eindelijk is genomen, want ik schaar mij al sinds het begin achter deze kwestie. Zelfs de producenten verwelkomen deze maatregel, want de eigenschappen van de meeste chemicaliën kunnen we inmiddels goed inschatten. Het is volkomen zinloos om dierproeven te herhalen. Na alle tijd en overleg die dit heeft gekost, kan ik met voldoening terugblikken op dit succes.”

Een kleine stap voor de mens, maar een grote voor dierenwelzijn. Omdat verschillende dieren vaak anders reageren op dezelfde stoffen, is de wetenschappelijke betrouwbaarheid van zulke tests overigens ook bedenkelijk. Met de komst van geavanceerde computermodellen en moleculaire wetenschap is het in gevaar brengen van dieren volkomen ethisch onverantwoord en anachronistisch. Economic Times van India drukt haar overtuiging uit:

Empathie met dieren is geen uit de lucht gegrepen notie, maar de logische uitbreiding van onze omgang met andere levens.”

Bron ©PiepVandaag.nl Bram Vogels