De groeiende vraag naar zogenoemde ‘designer puppy’s’ zorgt ervoor dat steeds vaker illegaal te jonge honden het Verenigd Koninkrijk worden binnengesmokkeld. Zo’n 70 procent van deze puppy’s is volgens The Dogs Trust mopshond of een buldog, nu deze twee hondjes veruit het populairst zijn bij mensen die graag een designer hondje willen. Veruit de meeste hondjes worden veel te jong bij hun moeder weggehaald en verkeren in slechte conditie wanneer ze het Verenigd Koninkrijk bereiken.

designer
Mopshonden | Foto: Wikimedia Commons

De vraag naar designer puppy’s, met name de ‘schattige hondjes met korte neusjes’, is dermate groot dat de legale fokkers er niet in kunnen voorzien. Hierdoor kunnen de illegale broodfokkers en de smokkelaars grof geld verdienen over de rug van deze hondjes. Voor de hondjes en hun baasjes zijn de gevolgen echter zeer ernstig, nu veel van de hondjes gezondheidsproblemen ontwikkelen met alle ellende en kosten van dien. Zo krijgen veel hondjes vanwege het doorfokken op uiterlijke kenmerken ademhalingsproblemen vanwege de onnatuurlijke vorm en proportie van de snuit en neus.

Veel te jong
Diverse organisaties die zich het lot van deze hondjes aantrekken en ze proberen te beschermen vrezen dat veel hondjes op een leeftijd van slechts acht weken oud met illegale paspoorten het Verenigd Koninkrijk worden binnengesmokkeld. Officieel mogen honden jonger dan 15 weken niet worden geïmporteerd naar het Verenigd Koninkrijk, aangezien de hondjes dan nog niet mogen worden gevaccineerd.

Volgens The Dog Trust zijn sinds afgelopen december al 130 te jonge hondjes inbeslaggenomen bij Dover en Folkestone. Van deze hondjes waren er 32 Engelse buldogs, 28 Franse buldogs en 30 mopshondjes. Volgens The Dog Trust betreft dit echter slechts het ‘topje van de ijsberg’ aangezien het merendeel van de hondjes helaas onopgemerkt het land binnen worden gesmokkeld.

Oost-Europa
Volgens Paula Boyden, veterinair directeur van The Dog Trust, zijn veel van de hondjes afkomstig uit Oost-Europese landen als Hongarije, Litouwen en Roemenië:

“We bevinden ons in een situatie dat er een grotere vraag is naar bepaalde ‘designer honden’ dan waar de legale markt in kan voorzien. Hierdoor hebben we een grote illegale invoer vanuit Oost-Europa. Sommige hondjes hebben bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk een reis achter de rug van 40 uur, bijna zonder uitzondering onder erbarmelijke omstandigheden. Ook de omstandigheden waaronder de honden worden gefokt zijn schrijnend. Zo is er bijvoorbeeld veel inteelt omdat broers en zussen met elkaar moeten fokken.”

Volgens The Dogs Trust moeten mensen die geïnteresseerd zijn in het aanschaffen van een puppy erg voorzichtig zijn en zich goed laten informeren en adviseren over de afkomst en herkomst van de honden. Daarmee kan namelijk veel ellende worden voorkomen.

Bron ©PiepVandaag.nl Anya Van Eijck