Nog geen week nadat de Zuid-Afrikaanse overheid heeft aangekondigd af te zien van de legalisatie van de handel in neushoornhoorn is de overheid in Swaziland met een voorstel gekomen om de handel in neushoornhoorn in Swaziland wél te legaliseren.

neushoorn
Gaat Swaziland de handel in neushoornhoorn legaliseren? | Foto: gmacfadyen/Flickr

Het voorstel zal op de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) ter stemming worden gebracht. Deze organisatie reguleert de handel in wilde dieren. Als het voorstel dit najaar wordt aangenomen wordt het handelsverbod in neushoornhoorn dat sinds 1977 geldt doorbroken.

CITES kent 182 landen die lid zijn. Om het voorstel te laten passeren dient twee derde van de leden voor te stemmen. Ook moet minstens één land in de regio van Swaziland voor stemmen. Deze laatste stem heeft Swaziland waarschijnlijk al in de zak nu de minister van omgeving en milieu, Pohamba Shifeta, van Namibië zich niet per definitie negatief heeft uitgesproken ten aanzien van de verkoop van neushoornhoorn.

Keratine
Er zijn op dit moment nog maar vijf neushoornsoorten over in de wereld; de witte, de zwarte, de Indiase, de Sumatraanse en de Javaanse neushoorn. De witte neushoorn komt, na een succesvol conservatieprogramma, het meeste voor. Er zijn zo’n 20.000 witte neushoorns waarvan er 19.000 in Zuid-Afrika leven. Stropers vormen echter een bedreiging voor hun leven. Sinds 2008 is het aantal gestroopte neushoorns jaarlijks toegenomen. In 2015 zijn er 1.338 neushoorns gedood, waarvan 1.175 in Zuid-Afrika. De markt voor neushoornhoorn is Azië, waar ze geloven in de geneeskrachtige werking van de hoorn. De hoorn bestaat echter uit keratine, hetzelfde eiwit dat voorkomt in ons haar en vingernagels, en heeft geen enkele geneeskrachtige werking.

De CITES-conferentie wordt dit jaar in Zuid-Afrika gehouden. Het land dat juist afziet van het legaliseren van de handel in neushoornhoorn. Het voorstel voelt dan ook als een klap in het gezicht. Het voorstel van Swaziland kent vele voorstanders in Zuid-Afrika, daar zijn namelijk veel neushoornboerderijen (in totaal 330 die samen 5.000 neushoorns mogen houden) die de handel in neushoornhoorn graag gelegaliseerd zien worden.

9,9 miljoen
Als het voorstel van Swaziland wordt aangenomen zet dit de deur open naar de verkoop van de voorraden neushoornhoorn van Zuid-Afrika en Namibië. Zuid-Afrika heeft tot nu toe niet bekendgemaakt hoeveel kilo hoorn zij heeft opgeslagen, maar geschat wordt dat het gaat om zo’n 25 ton. Daarnaast denkt men dat de leden van de Private Rhino Owners Association samen 600 ton neushoornhoorn op voorraad hebben.

In haar voorstel vraagt Swaziland toestemming om 330 kilo hoorn uit bestaande voorraden te verkopen aan retailers met een licentie in het verre Oosten voor 9,9 miljoen dollar of 13.561 dollar per pond. In het voorstel staat niet opgenomen naar welke landen de hoorns zullen gaan, iets wat wel vereist is volgens de CITES regels. Verder vraagt Swaziland toestemming om nog eens 20 kilo hoorn per jaar te verkopen afkomstig van levende neushoorns die onder verdoving zijn ontdaan van hun hoorn, waarna die weer zal aangroeien.

In opspraak
Swaziland heeft 73 neushoorns in twee parken en een reservaat, het Mlilwane Wildlife Sanctuary, dat wordt gerund door Big Game Parks, een non-profit organisatie van Ted Reilly, die bekend staat als de vader van de conservatie van Swaziland. Big Game Parks vertegenwoordigt Swaziland op de CITES-confertentie. Onlangs kwam Big Game Parks nog in opspraak door 17 olifanten  uit te leveren aan Amerikaanse dierentuinen. Het geld dat Big Game Parks hiervoor krijgt wordt gestoken in beschermingsprogramma’s voor neushoorns, maar deze manier van werken wordt door veel dierenbeschermers zwaar bekritiseerd.

Het is nu afwachten wat er eind september/begin oktober op de conferentie wordt besloten, maar laten we hopen dat het voorstel niet de vereiste meerderheid haalt.

Bron ©PiepVandaag.nl Lianne Raat