De verkoop van een met parvo besmet Maltezer-hondje is voor hondenliefhebbers uit heel het land de druppel die de emmer deed overlopen. Zij hebben besloten om aangifte te doen tegen puppyhandelaar Bas Jordens uit Heemskerk.

Jordens
Het besmette hondje | Foto: Noordhollands Dagblad/Friso Bos

De familie die de Maltezer, ondanks alle negatieve berichten op internet over Jordens, kocht voor 300 euro kon gelijk door naar de dierenarts, omdat het beestje zeer lusteloos was. Bij de dierenarts werd geconstateerd dat de hond besmet was met het parvovirus. Jordens spreekt dit echter tegen. In de test van de dierenarts werden antistoffen gevonden, wat volgens Jordens een logisch gevolg is van de inenting.

De familie kreeg de hond pas terug van Jordens als zij een gezondheidsverklaring voor het dier zouden ondertekenen. De familie heeft dit gedaan, omdat zij het hondje graag terug wilden hebben. Verder onderzoek heeft aangetoond dat het dier niet alleen parvo heeft, maar dat er ook gefraudeerd is met de chip en het hondenpaspoort.

Gezamenlijke aangifte
Om de politie te bewegen om iets tegen Jordens te doen, die in de officiële boeken bekend staat als tuinder met als nevenactiviteit de handel in honden, gaan hondenliefhebbers gezamenlijk aangifte doen. De organisatie ‘Broodfokkers en Handelaren moeten verboden worden’ laat aan het Noord-Hollands Dagblad weten:

“Doet de politie dat niet dan stappen we rechtstreeks naar justitie.”

Dog Search groep, een hulporganisatie voor (vermiste) honden, heeft de Maltezer pup opgevangen. Omdat de familie die de het hondje heeft gekocht zich bedreigd voelt is de puppy overgebracht naar een veilig opvangadres. De behandeling tegen parvo slaat aan en het hondje is inmiddels al aardig opgeknapt.

Niet alleen puppy’s
Uit onder andere België komen maandelijks honderden puppy’s ons land in. Daarvan wordt ongeveer de helft gechipt en verkocht via legale kanalen. De andere helft komt terecht bij malafide handelaren die rommelen met de paspoorten van de honden. Volgens ‘Broodfokkers en Handelaren moeten verboden worden’ is Bas Jordens qua grootte de vierde handelaar in Nederland. Op dit moment biedt Jordens via Marktplaats niet alleen puppy’s te koop aan, maar ook lammeren en kamelen.

Bron: Noordhollands Dagblad – Aangifte in de maak tegen puppydealer ©PiepVandaag.nl Lianne Raat