Ze zitten in kleine kooien, vertonen neurotisch gedrag en van een dierwaardig leven is voor nertsen in Vlaanderen sprake. Tot die conclusie komt de Belgische dierenrechtenorganisatie GAIA, en de nieuwe beelden die ze naar buiten hebben gebracht spreken boekdelen.

nertsen in Vlaandersn
Neurotisch gedrag | Foto: screenshot video GAIA

Deze week publiceerde GAIA de beelden waarin te zien is hoe de nertsen in pelsfokkerijen nauwelijks ruimte hebben in hun draadgazen hokjes, om opgefokt te worden voor de bontindustrie. Het gedrag dat de dieren vertonen is te omschrijven als neurotisch, aldus GAIA-directeur Ann de Greef:

“De nertsen springen voortdurend op en neer in hun veel te kleine kooitje, ze maken repetitieve, ronddraaiende bewegingen of ze likken constant aan de tralies van hun hok. Van waardige levensomstandigheden kan je bezwaarlijk spreken.”

160.000
Jaarlijks worden in Vlaanderen 160.000 nertsen gedood voor hun pels, relatief gezien een gering aantal in vergelijking met Nederland, waar ieder jaar 6 miljoen nertsen hun einde vinden om te dienen voor de mode-industrie. Ook het aantal fokkerijen is nauwelijks te vergelijken; 17 in Vlaanderen tegen 160 in ons eigen land. De leefomstandigheden van de dieren zijn echter overal hetzelfde en even erbarmelijk. Alle nertsenfokkerijen in België bevinden zich in Vlaanderen, want in Wallonië is sinds het begin van 2015 een verbod op het fokken van pelsdieren voor de bontindustrie.

Heugelijk
Een paar dagen geleden besloot de rechter in hoger beroep opnieuw dat er een einde moet komen aan de nertsenfokkerijen in Nederland, een heugelijke uitspraak. Tijdens de laatste verkiezingen in België beloofde de N-VA (Nieuw-Vlaamse Alliantie) ook een verbod, met een overgangsperiode van 10 jaar. Daar valt dus voor 2025 geen wezenlijke verandering te verwachten in het trieste bestaan van de nertsen. Met de presentatie van de verdrietige beelden deze week herinnert GAIA de Vlaamse minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts, eraan om de gedane verkiezingsbelofte in ieder geval wel na te komen.

Schade
Behalve dat nertsen een rotleven hebben voordat ze als bontje verwerkt worden is er nog een ander  probleem dat veroorzaakt wordt door de fokkerijen. Nertsen zijn meesters in het ontsnappen (zie de video), en wanneer ze in de vrije natuur terechtkomen kunnen ze, als roofdier, zorgen voor veel schade aan inheemse diersoorten.

Bekijk hieronder de beelden zoals vastgelegd door GAIA:

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel