Wie naar Zuidoost-Azië op vakantie gaat kan met de nieuwe smartphone app Wildlife Witness op een eenvoudige manier illegale dierenhandel melden. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is erg enthousiast over de app die is ontwikkeld door TRAFFIC, partnerorganisatie van het WNF.

Hong Kong wildlife
Foto Credit: Tobi Roaming Africa via Compfight cc

 Christiaan van der Hoeven van WNF: 

“De gebruiker van Wildlife Witness uploadt een foto van het (vermoedelijke) illegale product en geeft ook de locatie door. Een wildlife crime analist analyseert de meldingen.”

Bewustwording
De app geeft daarnaast informatie over de bedreigde soorten waarin veel wordt gehandeld. Volgens Van der Hoeven levert de informatie een waardevolle bijdrage aan de kennis over illegale dierenhandel. Hierdoor krijgen TRAFFIC en organisaties als WNF beter inzicht waar in de regio zo snel mogelijk actie moet worden ondernomen. De app is ook op de markt gebracht om bewustwording in Zuidoost-Azië te vergroten, een van de prioriteiten van het WNF in de strijd tegen wildlife crime.

Stickers op taxi’s
Naast de app is in Maleisië nog een manier bedacht om illegale handel in bedreigde dier- en plantsoorten onder de aandacht te brengen van een groot publiek: honderden taxi’s rijden door het land met een sticker met daarop de tekst Wildlife Crime met een telefoonnummer. Mensen kunnen dit telefoonnummer gebruiken om verdenkingen van illegale dierenhandel door te geven.

De app (nu nog alleen beschikbaar voor iPhone, binnenkort ook voor Android) kan gedownload worden via iTunes.

Persbericht Wereld Natuur Fonds