Het oudste Nationale Park van Afrika, Virunga, staat weer onder grote druk. Ondanks alle internationale protesten, begint de Britse oliemaatschappij Soco met seismische tests, dit ter voorbereiding van olieboringen.

Berggorilla met jong Virunga
Berggorilla met jong | Foto: Wikimedia Commons

Al maandenlang wordt actie gevoerd door het Wereld Natuur Fonds om olieboringen in het gebied te voorkomen. In het unieke gebied leven meer dan 700 vogelsoorten en 200 soorten zoogdieren, zoals de bedreigde berggorilla.

Johan van der Gronden, directeur Wereld Natuur Fonds: 

“Het is volslagen onverantwoord van Soco om tegen de Britse regering, de UNESCO, het Europees Parlement en niet te vergeten de Congolese bevolking in te gaan. Het bedrijf bedreigt niet alleen de unieke biodiversiteit van het Park, maar ook het levensonderhoud van tienduizenden mensen die ervan afhankelijk zijn.”

Als de tests uitwijzen dat zich olie in de bodem bevindt, zullen binnenkort olieboringen plaatsvinden. Olie-exploratie vormt een enorme bedreiging voor de unieke biodiversiteit van het park, maar ook voor de inkomstenbronnen van de lokale bevolking. Uit een eerder rapport blijkt dat Virunga meer dan een miljard Amerikaanse dollar kan opleveren als het Nationaal Park duurzaam wordt ontwikkeld. Van der Gronden:

“Het park mag geen toekomst hebben als olieveld. De enige weg is die van duurzame ontwikkeling”.

Het WNF vraagt iedereen om zich uit te spreken tegen olie-exploratie in Virunga. Trek de grens: teken de oproep!

Bron: WNF ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven