Oliemaatschappij Total zal niet nog eens een lading olie uit het Noordpoolgebied kopen. De Russische tanker met Noordpoololie, die vanochtend is aangekomen in de Rotterdamse haven, is door Total gekocht. Maar wegens de enorme ophef daarover wil het Franse bedrijf het daarbij laten.

olieplatform Total
Olieplatform | Foto: Wikimedia Commons

Greenpeace heeft vanochtend actie gevoerd met het schip Rainbow Warrior, tegen de komst van de tanker met Noordpoololie. Kapitein van de Rainbow Warrior is de Amerikaan Peter Wilcox, die ook kapitein was op de Arctic Sunrise. Hij zat vorig jaar samen met 29 bemanningsleden gevangen in Rusland, vanwege zijn protest tegen de boringen in het Noordpoolgebied.

 

De helft van de activisten werd vanochtend opgepakt wegens belemmering van het aanmeren van de olietanker en de andere helft omdat zij zich bevonden op ‘verboden terrein’.  Inmiddels zijn 22 van de totaal 44 gearresteerde activisten beboet, maar gelukkig wel alweer op vrije voeten. Het feit dat Total per direct stopt met afname van Noordpoololie geeft aan dat actie werkt! Dikke pluim voor Greenpeace.

Bron: NOS.nl & Telegraaf.nl ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor