Het ministerie voor Milieu in Zuid Afrika heeft bekend gemaakt dat stropers het afgelopen jaar 455 neushoorns hebben gedood. Oorzaak is de alsmaar groeiende vraag naar de hoorns in Aziatische landen. Dit is opnieuw een dieptepunt. In 2011 zijn er 312 dieren gedood. Ter vergelijking: in heel 2007 werden in totaal 13 neushoorns gedood.

Neushoorn
Neushoorn | Foto: Wikimedia Commons

Reden voor de toename zit in het feit dat de georganiseerde misdaad, die ook aan drugs-, diamanten- en mensensmokkel doen, de stroperij heeft overgenomen. Een kilo hoorn kan ruim 65.000 dollar opbrengen in Azië. Ter vergelijking: een kilo goud kost 56.000 dollar. Met name Vietnam maar, ook China zijn grote afnemers, omdat men daar denkt dat de hoorn een geneeskrachtige werking heeft.

Volgens de stichting voor bedreigde diersoorten in Zuidelijk Afrika zijn de maanden november en december de maanden waarin het meeste dieren gedood worden. De nu al dieptrieste cijfers zullen dus zelfs nog toenemen.

In Zuid-Afrika leven zo’n 20.000 neushoorns, wat neerkomt op 80% van de wereldpopulatie.

In het Kruger National Park werden de meeste neushoorns gedood. De Zuid Afrikaanse regering heeft maatregelen genomen door extra parkwachters in te zetten maar dat heeft helaas niet veel effect gehad.

Bron: AD ©PiepVandaag.nl