Op 20 september dook er plots een walrus op in de Waddenzee bij Schiermonnikoog. Het was de eerste keer in 23 jaar dat er een walrus werd gezien in Nederland. Inmiddels lijkt het dier redelijk gewend. Ze lag afgelopen dagen op een pier bij Terschelling en heeft de naam Freya gekregen.

Walrus Freya op Terschelling
Walrus Freya op Terschelling | Foto: screenshot video Studio Brandaris/YouTube

Het is erg ongebruikelijk dat walrussen zo ver buiten hun leefgebied komen. Daarom wordt deze walrus door zeehondenopvang Ecomare een dwaalgast genoemd. Normaal gesproken zijn zij namelijk te vinden in de koude Noordelijke IJszee, rondom de poolcirkel. Daar liggen zij soms wel met honderden tegelijk op de ijsschotsen. Deze walruskoe werd eerder gespot bij Denemarken en Duitsland, maar is in alle rust afgereisd naar Nederland. Marien-bioloog Sophie Brasseur van Wageningen University:

“Het is opvallend dat de walrus er gezond uitziet. Dat is leuk om te zien.”

De walrus werd op 20 september voor het eerst gezien bij Schiermonnikoog en bezocht daarna de haven van het Friese Harlingen:
.

.
Na een week van de radar te zijn verdwenen is de walrus weer opgedoken bij Terschelling:
.

Freya

Ondanks dat walrussen onderling erg sociale dieren zijn, raden experts af om de walrus te benaderen. Zij kunnen namelijk erg assertief en aanvallend zijn, vooral in het paarseizoen. Ook is het beter voor het welzijn van de walrus als deze zoveel mogelijk met rust wordt gelaten. Om die reden is er door Omrop Fryslân aan het publiek gevraagd een naam te verzinnen voor het dier. Dat lijkt tegenstrijdig, maar is het volgens Sander van Dijk van het Zeehondencentrum Pieterburen niet:

“Het wordt gemakkelijker om met het dier om te gaan als ze een naam heeft.”

Uit zo’n 2.000 inzendingen is de naam Freya gekozen. Hopelijk zwakt dit de enorme toestroom aan spotters wat af, omdat men begrijpt dat Freya van rust houdt.

Walrus Freya in Harlingen
Walrus Freya in Harlingen | Foto: screenshot video andre wijkstra/YouTube

Herstel en klimaatverandering

Eerder dit jaar schreven wij over een andere gast die terug is van weggeweest: de otter. Daarvoor werd een herintroductieprogramma opgezet. Het bezoek van deze walrus lijkt echter samen te hangen met het herstel van de populatie bij Spitsbergen. Daar werd er tot een eeuw geleden op de dieren gejaagd.

Helaas houdt het ook verband met de opwarming van de aarde, waardoor er nu andere leefgebieden gezocht worden. Brasseur licht toe dat walrussen leven van bodemdieren en die zijn in Nederland genoeg te vinden. Ook hebben walrussen geen gebrek aan natuurlijke reserves, die zij gebruiken om enorme afstanden te zwemmen.

Voor nu lijkt alles goed te gaan met de verdwaalde walrus. Of zij terugkeert naar het noorden of dat er nog een ander dier in de buurt is, is tot nu toe onbekend.

Bronnen:

Otter na ruim halve eeuw terug in Amsterdam

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap