In de Amsterdamse wijk IJburg zijn sporen van een otter aangetroffen. Dit betekent dat het dier voor het eerst in ruim een halve eeuw terug is in Amsterdam. Het is niet bekend of de otter zich ook gevestigd heeft in IJburg, maar dat dit in de toekomst gaat gebeuren wordt niet uitgesloten.

otter terug in Amsterdam
Otter na ruim halve eeuw weer terug in Amsterdam | Foto (illustratief): publiek domein

De laatste keer dat er een otter werd waargenomen in de hoofdstad was in het Amsterdamse bos, in de jaren ‘60 van de vorige eeuw. In 1988 was de otter officieel verdwenen uit Nederland vanwege jacht, aanrijdingen en het gebrek aan schoon oppervlaktewater. In 2002 werden zij geherintroduceerd in de provincie Overijssel. Sindsdien wordt de otter steeds vaker gezien en duikt het dier dus ook in de stad op. ‘Dit zijn overduidelijk de sporten van een otter’, aldus stadsecoloog Geert Timmermans tegen de NOS. Of de otter definitief terug is blijft de vraag, want zij kunnen per nacht grote afstanden afleggen.

Herintroductie

De otter behoort tot de familie van de marterachtigen en kan tot 140 centimeter lang worden. Ze wegen gemiddeld 12 kilo en zijn bruin van kleur, met een vaalwitte buik. Het zijn goede zwemmers en ze hebben een waterdichte vacht en vliezen tussen de tenen. Otters eten vooral vis, maar ook amfibieën en andere kleine dieren in en rondom het water behoren tot hun dieet. Oorspronkelijk kwam de otter in heel Europa voor, maar in Noord- en Midden-Europa is het aantal sterk afgenomen of is de soort zelfs geheel verdwenen. In meerdere landen, waaronder Nederland, zijn herintroductieprogramma’s opgezet.

Gelderse Poort
Foto: © Yves Adams, Vilda natuurfotografen

De dieren zijn ’s nachts actief en erg schuw, waardoor zij moeilijk te vinden zijn. Vorig jaar schreven we dat een jonge otter op de wildcamera was vastgelegd in de Nieuwkoopse Plassen in Zuid-Holland, helaas met een plastic ring om zijn nek. Daar leven nu vermoedelijk zo’n zes otters. In 2014 dook hier de eerste otter op, na 40 jaar afwezigheid.

Terug in Amsterdam

De voorspelling is dat de otter binnen tien jaar weer terug is in Amsterdam. Stadsecoloog Timmermans zegt hierover:

“Het is een kwestie van tijd voordat ze weer terug zijn. We houden het goed in de gaten.”

Mooi nieuws dus in 2021, dat uitgeroepen is tot het Jaar van de Otter!

Bronnen:

Otter met plastic ring om nek aangetroffen

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap